Stát bude část emisních povolenek prodávat podnikům

Ti, kdo budou žádat o peníze z programu Zelená úsporám, budou mít větší šanci uspět. Poslanci totiž schválili nový zákon o aukcích emisních povolenek. Získané peníze by měly jít právě na podporu zateplování budov a dalších součástí programu Zelená úsporám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2) | Foto: Karel Chlumec

Zákon především umožní zavést aukce emisních povolenek. Část povolenek na emise skleníkových plynů bude stát dávat firmám zdarma, část bude prodávat. A vláda předpokládá, že z prodeje může získat desítky miliard korun.

Ne všechny peníze ale půjdou na program Zelená úsporám, část připadne také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Poslanci ovšem odmítli rozšířit zákon o možnost použít peníze také na podporu lokálních zdrojů tepla z obnovitelných zdrojů, jak navrhoval výbor pro životní prostředí. Obávají se totiž, že by to mohlo vést například k výstavbě komerčních tepláren, což by způsobilo víc škody než užitku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová přiblížila nový zákon o emisních povolenkách

S povolenkami se obchoduje už teď, ale jiným způsobem. Své přebytky prodávají podniky nebo i celé státy těm, kterým se nedaří snižovat emise a potřebují více emisních povolenek. Nově se změní způsob, jak podniky k základnímu objemu povolenek vůbec přijdou.

Pravidla Evropské unie říkají, že energetické firmy si musí od příštího roku pořizovat emisní povolenky. Aby se ale zabránilo skokovému nárůstu firemních nákladů a tím zdražení elektřiny a tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

Evropa na rozdíl od USA zvyšuje emise skleníkových plynů. Může za to nízká cena uhlí

Číst článek

Počet bezplatných povolenek má postupně klesat až k nule, to by mělo být v roce 2020. V letech 2013 až 2020 bude mít Česká republika k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Z toho 342 milionů půjde do aukcí a 303 milionů povolenek dostane český průmysl zdarma.

Část nových pravidel by měla začít platit už na podzim. Je to nutné z praktického hlediska, protože Evropská komise chce vydražit určitý počet povolenek ještě letos.

Protože se má Česká republika na dražbě také podílet, potřebuje mít v platnosti ustanovení, která dražbu povolenek upravují. A také jmenovat dražitele, prostřednictvím kterého bude povolenky dražit.

Nejde ovšem jenom o účast na aukci. Česká republika musí mít také možnost dávat podle nových pravidel povolenky podnikům. Firmy, které budou moci povolenky dostat zadarmo, musí vykázat, jak investovaly do snížení emisí. I to budou upravovat nová pravidla.

Jitka Hanžlová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme