Stát už na stavbách nechce platit za chyby projektantů

Stát chce poprvé v historii vymáhat škodu po projektantovi. Ten udělal bez souhlasu Ředitelství silnic a dálnic v projektu změnu a kvůli tomu se teď nemůže stavět. Konkrétnější zatím státní úředníci nejsou, zato slibují, že v budoucnu budou chtít po projektantech daleko větší zodpovědnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pražského dálničního okruhu

Stavba pražského dálničního okruhu | Foto: Tomáš Adamec

V branži se jim říká veledíla. Jde třeba o projektantský originál - problémový Lochkovský most na pražském okruhu, předimenzovanou křižovatku pražského okruhu a Strakonické ulice nebo třeba most v Ústí nad Labem, který sice vyhrál architektonickou cenu, ale údržbáři jsou z něj nešťastní.

Takové stavby vznikaly i proto, že projekty za stát téměř nikdo nekontroloval a neomezoval. To se prý už změnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o větší zodpovědnosti projektantů za stavby připravil Petr Sehnoutka

„Takže my se snažíme vstupovat do těch projektů už v době jejich přípravy. To znamená, že i když projekty přebíráme, tak to není tak jako kdysi, že se podepíše předávací protokol a projekt se převezme."

„My velmi intenzivně připomínkujeme ty projekty. V mnoha případech jsou to desítky až stovky připomínek, které vůči projektantům ze strany Ředitelství silnic a dálnic směřují,“ slibuje šéf ŘSD David Čermák.

Stát se dnes například soudí, kdo zaplatí miliony za opravu mostu na dálnici D1, který stojí přímo nad řekou Odrou. Projektanti navrhli ocel, i když most stojí nad vodou, a tak už po pěti letech provozu z něho opadávají celé pláty rzi. Nově by ale bylo jasné, že jde o vadu projektu, a tak by se škoda - tedy oprava - zaplatila třeba z pojistky projektanta.

„Velmi často to bylo tak, že náprava vad projektu byla realizována zpravidla až v rámci výstavby, kdy se na ni přišlo, a to tím, že projektant požádal o změnu projektu a ještě za to byla uhrazena ta částka té práce. A my jednoznačně budeme vycházet z toho, že vada projektu je vadou projektu a má být odstraněna v rámci reklamace na náklady zhotovitele,“ dodává Čermák.

Šéf ŘSD Čermák: Budeme vymáhat peníze za škody projektantů

Číst článek

Roman Lenner, ředitel projekční firmy Valbek, to ale tak jednoduše nevidí. Podle něho má sice projektant zodpovídat za své škody - tedy když něco udělá svévolně nebo špatně - nemůže ale zodpovídat za přípravu celé stavby.

„Kdybychom chtěli projekt absolutně precizně připravit, tak bychom potřebovali geologický průzkum po deseti metrech do pěti metrů, potřebovali bychom komplet údaje od všech možných institucí, co se týče sítí, potřebovali bychom řadu údajů, jejichž získání by prodražilo projektovou přípravu a prodloužilo čas řádově třikrát čtyřikrát,“ tvrdí.

Zaměření staveb nebo geologii si až dosud objednával stát u jiných firem. I to se má změnit - vše teď bude kompletně dělat projektant, a proto má také vzrůst jeho odpovědnost.

Petr Sehnoutka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme