Stavby ‚na klíč‘ podražily o stovky tisíc. Naopak cena za dřevostavby stagnovala, nejlevněji vyjde bungalov

Zdražování se v posledních letech dotklo stavebnictví a nevyhnulo se ani dřevostavbám. Zatímco u hrubých dřevěných staveb v loňské roce ceny spíše stagnovaly, u montovaných staveb na klíč rostly výrazněji. I tak byl zájem o dřevostavby podle Asociace dodavatelů montovaných domů podobný jako v roce 2022.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové dřevostavby lákají stále více lidí

Dřevostavba, ilustrační fotografie | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Mezi nejoblíbenější dřevostavby dlouhodobě patří přízemní bungalovy. Z celkového počtu dřevostaveb jich loni bylo více než 66 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké trendy jsou pozorovatelné ve stavebnictví? Poslechněte si reportáž

Pro jeden se rozhodl také Jan, který si ho postavil nedaleko Prahy. „My jsme se rozhodli postavit klasický přízemní bungalov, který má cca 150 metrů čtverečních,“ popisuje pro Radiožurnál.

Nastěhovat se chtěl s rodinou co nejrychleji, a proto hledal dům na klíč. Nakonec se rozhodl pro dřevostavbu kvůli tomu, že se mu v porovnání se zděnými domy více líbila. „V nabídce zděných domů nás žádný návrh nechytil tak, jaký jsme si v nakonec vybrali,“ vysvětluje.

Kvůli zdražení na trhu s dřevostavbami ale za dům zaplatil o zhruba milion více, než původně plánoval. „Tato cena byla ovlivněna díky celkovému zdražení na trhu se surovinami. Tam se promítala zdražení těsně před podpisem smlouvy,“ přibližoval Jan.

Výhody dřevostaveb? Rychle postavíte, zbouráte i upravíte a lidé se tam cítí dobře, říká archiktekt Cigler

Číst článek

Stavby ‚na klíč‘

Ceny šly za dřevostavby na klíč nahoru. „Cena hrubé stavby bungalovu je zhruba 2 900 000, kde nám to stouplo v jednotek tisíc. Co je ale zajímavé, tak stavba na klíč bungalovu nám z 4 050 000 na 4 800 000, takže tam ten nárůst je podstatně větší,“ potvrzuje ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů Lenka Trandová.

Podobně zdražovaly také patrové domy. Podle Trandové se do toho promítla hlavně vyšší cena práce. „Trend hrubé stavby ukazuje, že nám ty materiály tak nezdražily. Mnohem víc nám zdražila práce a materiály spíše interiérové,“ komentovala.

I přes zdražení ale zájem o dřevostavby loni neklesal. „Důvod, proč si klienti staví dřevostavby, je rychlost výstavby. Ale čím dál více vnímají využití dřeva ve stavbách jako moderní způsob realizace staveb,“ řekla Trandová.

Nové výstavby

Projevuje se to i v nových developerských projektech. V loňském roce začaly vznikat například čtyři bytové domy v pražských Řeporyjích, do kterých rakouská firma UBM investovala téměř 500 milionů korun. V pražských Radlicích staví zase téměř 80 bytů v čtyřpodlažní dřevostavbě švédská Skanska.

Chcete rodinný dům? Naklikejte si ho sami, my ho jen správně umístíme, radí architekti z Cake Houses

Číst článek

Podle architekta a organizátora Salonu dřevostaveb Pavla Horáka bude do budoucna takových projektů přibývat a to nejen v soukromém sektoru.

„Soukromý sektor je možná malinko rychlejší v adaptaci některých novinek. Ale vidíme, že i veřejný sektor, municipality, stát se zajímá o tuhle technologii ať už v hlavním městě Praze, i v těch menších městech. Vidíme v tom velký obrat nebo posun dopředu, kdy se vnímají stejné plusy nebo benefity jako u soukromé výstavby. To znamená rychlost výstavby, máte větší kontrolu nad náklady. Třeba u školek nebo u škol je rychlost výstavby naprosto zásadní,“ podotkl Horák.

Stavební výroba klesla

Zájem o dřevostavby se navíc loni udržel na podobných číslech jako v roce 2022 a to i přes celkový pokles stavební výroby. Ten byl kromě inženýrských staveb zaznamenán i u pozemních.

„Stavební produkce v roce 2023 meziročně klesla 2,6 desetiny procenta a prudší pokles byl zaznamenán v segmentu inženýrského stavitelství. Orientační hodnota vydaných stavebních povoleních rostla, ale bytový výstavba byla v útlumu zejména ve fázi zahajování,“ říká Radek Matějka z Českého statistického úřadu.

Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci podle Českého statistického úřadu v roce 2023 uzavřely téměř 76 tisíc stavebních zakázek, meziročně o téměř čtyři procenta méně.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme