‚Neexistují pevná pravidla.‘ Světová obchodní organizace chce upravit regulaci online obchodu

Téměř polovina členů Světové obchodní organizace (WTO) postrádá pravidla, která by pokryla prudký rozvoj elektronického obchodu. V pátek se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu dohodli, že zahájí jednání o ustavení otevřených předpisů pro tuto oblast. Mezi 76 státy a regiony jsou také USA, Evropská unie a Japonsko. Informovala o tom agentura Reuters.

Davos (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Davosu se sjíždí přes 1500 předních světových byznysmenů a politiků

Do Davosu se sjíždí přes 1500 předních světových byznysmenů a politiků | Zdroj: Reuters

Podmíněnou podporu iniciativě signalizovala Čína s tím, že by měla zohlednit potřeby rozvojových zemí.

Online obchod se zbožím a službami se stal významnou součástí globální ekonomiky. V roce 2016 podle zprávy WTO dosáhl hodnoty 27,7 bilionu dolarů (téměř 628 bilionů Kč), z toho téměř 24 bilionů zaujímaly transakce B2B (bussiness to bussiness), což je označení pro obchodní vztahy mezi společnostmi.

‚Budeme bojovat za Apple Store.‘ Babiš jednal v Davosu s Timem Cookem, chce prodejnu v Praze

Číst článek

Představitelé 76 zemí a regionů se v pátek dohodli, že vypracují program jednání o nových pravidlech elektronického obchodu a doufají, že debata začne ještě letos.

„Současná pravidla WTO neodpovídají potřebám 21. století. Z toho vyplývá, že pro elektronické obchodování neexistují pevná pravidla,“ řekl japonský ministr obchodu Hirošige Seko.

Navzdory těmto skutečnostem se 164 členů WTO v prosinci na konferenci v Buenos Aires nebylo s to dohodnout na 25 předložených návrzích pro oblast elektronického obchodu včetně výzvy k vytvoření centrálního diskusního fóra.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme