Dodavatele útočných granátů musí ministerstvo hledat znovu, pochybilo při podpisu smlouvy

Smlouvu s Českou zbrojovkou uzavřelo ministerstvo obrany předčasně, ještě před uplynutím lhůty pro námitky. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto rozhodl o zákazu plnění smlouvy, jak informoval v pondělí. Zákaz odložil na sedm měsíců, což zdůvodnil ohledem na veřejný zájem. Ministerstvo rozhodnutí respektuje a bude se jím řídit, uvedl jeho mluvčí Jan Pejšek.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Granát (ilustrační foto)

Granát (ilustrační foto) | Foto: D Alyansyah | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Zakázku na nákup deseti druhů ostrých i cvičných ručních granátů vyhlásilo ministerstvo obrany loni v červnu. Podle Pejška se přihlásily čtyři firmy. Česká zbrojovka nabídla nejnižší cenu 193 milionů korun.

Další problém kolem pandurů. Vyprošťovacím vozidlům praskají lana, armádní zakázka se protahuje

Číst článek

Ministerstvo Českou zbrojovku vybralo v prosinci 2017 a týž měsíc s ní uzavřelo smlouvu. Bylo to ještě dříve, než uplynula doba, kdy mohou neúspěšní uchazeči podat námitky proti průběhu řízení. Antimonopolní úřad proto plnění smlouvy zakázal, proti jeho rozhodnutí ale někteří účastníci podali rozklad. Předseda úřadu Petr Rafaj nyní stanovisko svého úřadu potvrdil. 

S ohledem na veřejný zájem antimonopolní úřad umožnil, aby ministerstvo mohlo ještě sedm měsíců smlouvu naplňovat, tedy po tuto dobu granáty od vybrané firmy nakupovat.

Česká zbrojovka už rozhodnutí antimonopolního úřadu obdržela, potvrdil manažer firmy Petr Vávra. „Až budeme vědět, kdy přesně vstoupilo v právní platnost a kolik vlastně ze smlouvy ve finále zbude na její plnění, tak asi zasedneme s ministerstvem za jeden stůl a budeme řešit, co by se s tím dalo dál dělat,“ řekl Vávra.

Část zakázky už zbrojovka plní. „Byly tam tři etapy a určitě dvě etapy budou řádně splněny. Je otázka, jak to dopadne s třetí etapou,“ uvedl Vávra.

‚Porušili zákon‘

Sedmiměsíční odkladný účinek rozhodnutí také znamená, že ministerstvo může v této lhůtě připravit nové výběrové řízení. Po sedmi měsících pak už nesmí předmět smlouvy naplňovat.

Hned letos v lednu se na antimonopolní úřad obrátila další společnost, která se o smlouvu ucházela – STV Group. Úřad proto v dubnu rozhodl o zákazu plnění smlouvy. Rozklad proti tomuto rozhodnutí podalo nejen ministerstvo obrany a Česká zbrojovka, ale i STV Group. Předseda úřadu Petr Rafaj jim ale nevyhověl.

Armáda získá nové chemické obrněné vozy, ministerstvo obrany za ně zaplatí přes pět miliard

Číst článek

„Ministerstvo obrany porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek, když uzavřelo smlouvu před uplynutím lhůty pro podání námitek. V průběhu správního řízení úřad nezjistil, že by nastaly okolnosti, za nichž by zákaz plnění smlouvy ohrozil bezpečnostní zájmy Česka a pro něž by mohlo být od zákazu smlouvy upuštěno. Zadavatel však prokázal důvody hodné zvláštního zřetele spojené s veřejným zájmem, pro které úřad uložil zákaz plnění smlouvy s odkladným účinkem v délce sedmi měsíců,“ uvedl Rafaj.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl všechny podané rozklady a rozhodnutí první instance potvrdil v plném rozsahu. Ministerstvo musí navíc uhradit náklady řízení ve výši 30 tisíc korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme