Na Karvinsku se zřejmě prodraží útlum zavřených dolů. Energie, materiál i práce stojí víc, než se čekalo

Útlum a likvidace zavřených důlních areálů na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude zřejmě dražší, než se plánovalo. Původně odhadované celkové náklady přes 16 miliard korun rostou kvůli vyšším cenám stavebních prací, materiálů a energií. Přesto se už podle státního podniku Diamo podařilo v podzemí technicky zlikvidovat více než polovinu chodeb.

Karviná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD Darkov

Útlum potrvá do roku 2030 (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ta část demolice dolu Lazy, která je na povrchu, je vidět na první pohled. Vidět ale nejsou práce pod povrchem v tomto ani v dalších šachtách bývalého revíru společnosti OKD.

Ze 128 kilometrů chodeb a překopů je na úplnou likvidaci připravených už asi 60 procent, potvrdil Josef Lazárek, ředitel darkovského závodu podniku Diamo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Martin Knitl

Zavřené chodby sice snižují spotřebu energií třeba na odvětrávání, ale jejich ceny jsou zase výrazně vyšší, než s čím se kalkulovalo propočtech.

„Po těch zhruba dvou letech činnosti jsme na polovině, na 60 procentech původní energetické náročnosti. Cenově je to zhruba na stejné úrovni, ale to je vlivem nárůstu cen megawatthodiny,“ poznamenal Lazárek.

Likvidace dolů stojí ročně stovky miliónů korun, jenom energie 20 milionů korun měsíčně. V součtu i s dalšími náklady je to aktuálně téměř 1,5 miliardy korun ročně.

Bánští záchranáři uzavřeli podzemní propojení dolů ČSM a Darkov. Průchod sloužil k přívodu vzduchu

Číst článek

Útlum potrvá do roku 2030. Tím ale nutné výdaje nekončí.

„Pořád tady zůstávají ještě technické a biologické rekultivace. A navíc je tady čerpání přebytkových vod a jejich čištění,“ dodal Lazárek s tím, že taky bude nutné kvůli bezpečnosti dál odčerpávat, případně i těžit důlní plyn.

Podnik DIAMO postupně likviduje celkem 13 zhruba kilometrových jam na zavřených dolech, další 4 jámy patří OKD a stále ještě činnému dolu ČSM. Tam by mohla likvidace skončit odhadem za 12 let.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme