Ve Světlé nad Sázavou otevřeli novou sklárnu. Zaměstná 25 lidí

Světlá nad Sázavou má novou sklárnu. Po třech letech, kdy se sklářství v celém Česku potýkalo s hospodářskou krizí, ve městě opět ožívají velké sklárny. Dnes k nim přibyla další - Bohemia Machine. Nový provoz přišel na desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

Sklárna Moser, české křišťálové sklo | Foto: Filip Jandourek

Firma se specializuje na výrobu užitného, ale přísně designového skla od předních českých návrhářů. Práci v novém provozu proto díky tradiční ruční výrobě najde na 25 lidí.

„Jsem maximálně rád, také jsem byl jeden z těch, kteří přišli před třemi lety o práci, takže jsem rád tam, kde jsem,“ říká jeden z nových zaměstnanců Petr Marek.

Spokojená je i Simona Bezstarostová, která trávila týdny předtím na úřadu práce. „Jsem moc ráda, mám to v místě bydliště. Jsem spokojená,“ poznamenává.

Sklárna má dvě pece a v denním provozu se v nich roztaví asi 4 tuny skelné hmoty. Kromě ruční výroby firma využije především brousící automaty.

Jak říká šéf firmy Jiří Trtík, v pecích se bude tavit olovnatý křišťál určený ke zušlechtění broušením. Tento typ skla patří k české tradici.

Milan Kopecký, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme