Výměna Komise pro cenné papíry se zřejmě protáhne

Výměna členů Komise pro cenné papíry se zřejmě protáhne. Dá se tak usuzovat z dnešních slov prezidenta Václava Havla. Funkční období končí komisařům Ireně Pelikánové a Tomáši Ježkovi koncem března. Jejich náhradníky vybrala vláda. Odborníci kritizují, že sáhla po stranických kandidátech. V obou případech jde o právníky. Jaroslav Drobil je členem ODS, Petr Lachnit zase sociální demokrat. Členy prezídia Komise navrhuje vláda, jmenuje je prezident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Havel v sídle KCP

V. Havel v sídle KCP | Foto: Michal Kamaryt

Havel potvrdil, že dostal od předsedy vlády dopis s návrhem nových jmen. Odmítl ale oba kandidáty hodnotit. "Samozřejmě, že já musím teď ze zákona zkoumat jejich věrohodnost a bezúhonnost a získat od Národního bezpečnostního úřadu prověření a teprve potom mohu rozhodnout, zda ten návrh splním a podepíšu to či zda se z nějakých zákonných důvodů vzepřu anebo to přinejmenším odložím, až se třeba vyjasní pár věcí nebo podobně."

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Havel o výměně členů KCP

Zákon neurčuje, do kdy musí prezident nové členy Prezídia jmenovat. Může tedy čekat až na změnu vlády. Předseda Prezídia Komise pro cenné papíry František Jakub v případném zdržení nevidí velké riziko. Nové kandidáty nezná, ale o nezávislost komise se nebojí. "Zákon primárně nezakazuje, aby člen prezídia byl členem politické strany. Nicméně zákon zároveň stanovuje, že členové komise by měli jednat tak, aby nebyla zpochybněna jejich nezávislost."

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme