USA 0:1 Česko

Zahraniční obchod lepší než loni, přesto deficitní

Schodek zahraničního obchodu dosáhl loni 71 miliard korun a dostal se tak na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Dobrý výsledek podpořil výraznější růst vývozů než dovozů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník

Dělník | Zdroj: AFP

Vývoz i dovoz se proti roku 2002 zvýšil téměř shodně o 117 miliard korun, vývoz na 1371,4 miliardy a dovoz na 1442,6 miliardy korun.

Po revizích, které Český statistický úřad provede, by podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ mohl loňský zahraniční obchod vykázat ještě výraznější zlepšení.

"Na zlepšení zahraničního obchodu se v roce 2003 podílely především stroje a dopravní prostředky. Současně ale došlo k prohloubení deficitu v obchodě s chemikáliemi, zemním plynem a s ropou. Očekáváme, že rok 2004 bude v zahraničním obchodě České republiky znamenat mírné zlepšení. Celkový deficit by se měl pohybovat kolem 60-70 miliard korun," poznamenal Pikora.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme