Centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu. Očekává se zdražení úvěrů a hypoték

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek podruhé v tomto roce zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mírné zvýšení, na kterém se ve čtvrtek bankéři shodli, očekávala většina ekonomů. Ostatně i členové bankovní rady ve svých předchozích prohlášeních růst úroků naznačovali.

Bankovní domy bojují o klienty. Stovkám tisíc lidí končí smluvená úroková sazba u hypoték

Číst článek

Zvýšením sazeb chce Česká národní banka bojovat se zrychlující inflací. Ceny v září totiž rostly meziročně o 2,7 procenta, což už se blíží k horní hranici rozmezí, kde chce ČNB inflaci držet.

Vyšší úroky by tak měly zchladit chuť domácností i firem více investovat a utrácet. Od základní úrokové sazby se odvíjejí nejen úroky na mezibankovním trhu, ale také třeba úročení hypoték a dalších půjček. Očekává se tak zdražení jak hypoték, tak třeba i úvěrů.

Rozhodnutí bankovní rady ale neznamená, že by třeba hned odpoledne začaly hypoteční banky zvedat své úroky, upozorňuje ekonom Komerční Banky Viktor Zeisel. „Zvýšení sazeb bylo očekáváné, a tak prvotní dopad nebude tak velký. Hypotéky se určitě nezvednou o celé čtvrt procento,“ vysvětluje pro Radiožurnál.

Podobně to vidí také hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. „Hypotéky určitě půjdou časem vzhůru. Nicméně to bezprostřední rozhodnutí České národní banky zatím nevyvolá žádnou paniku, žádnou okamžitou reakci mezi bankéři,“ podotýká.

Úroková sazba se bude dál zvyšovat

Ekonomové ale očekávají, že možná ještě letos a v příštím roce se sazby opět zvýší. „Česká národní banka dnešním krokem neřekla ještě všechno. Sazby se budou zvyšovat i v příštím roce a to bude postupně zvedat ceny hypoték,“ doplňuje Zeisel.

V závěru roku 2018 by se úroková sazba mohla podle odhadů pohybovat na úrovni 1,5 procenta, což by mohlo průměrný úrok u hypoték dostat někam mezi tři a čtyři procenta.

Bankovní rada zvýšila úrokové sazby již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. V září rada nechala sazby beze změny.

ČNB ve čtvrtek zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na jedno procento. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů.

Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Tomáš Lysoněk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme