Květinářství navyšují ceny. Kvůli pandemii je rostlin a kytek nedostatek, klesla i poptávka

Zdražování se už nevyhýbá ani takovému sortimentu, jako jsou květiny nebo rostliny. Pokud se chystáte někomu věnovat puget gerber nebo třeba růží, počítejte s tím, že si oproti minulému roku připlatíte zhruba deset procent. Pro více peněz do kapsy budete muset sáhnout i při nákupu trvalek na zahradu. I květiny jsou totiž letos nedostatkovým zbožím.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rv1_6017_210501-195101_vlf.jpg

Zákazníci nemají pro zdražování příliš pochopení (ilustrační foto) | Foto: René Volfík

„Před dvěma lety byly gerbery v prodejní ceně za 15 korun, teď je prodáváme za 35,“ říká vedoucí pobočky květinářství Belles Fleurs Tamara Kovacsová. Že cena gerber vyskočila z roku na rok nejvíce, potvrzují také čísla Českého statistického úřadu. Ten eviduje zdražení o víc jak osm a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Květiny a rostliny kvůli pandemii zdražují

Více podle statistiků zaplatíte i za růže. Loni v červenci by vás jedna vyšla přibližně na 75 korun, letos na 80.

Cenovky ale upravují i zahradnictví s nabídkou trvalek. S tím má zkušenosti majitel zahradnictví Safro Milan Havlis. „Jednou z těch trvalek je třapatka. Ještě loni stávaly kolem 210 až 250 korun. Když se teď podíváme na ten květináč, tak je za 310 korun. Ten nárůst je tam poměrně výrazný,“ uvádí příklad.

Zákazníci podle Havlise nemají pro zdražování pochopení. „Zaznamenáváme negativní názory zákazníků, že jsme předražení. Protože nikoho nenapadne, že ty vstupy jsou daleko dražší než v předchozích letech.“

Nedostatek květin

Na trhu je totiž květin nedostatek. Z obav před nízkým odbytem kvůli pandemii zasadili pěstitelé rostlin méně. A poptávku teď nedokážou pokrýt, což žene cenu květin nahoru.

Havlíček k výjimce pro květinářství: Vůbec nevím, že nějaká patří do svěřenského fondu premiéra

Číst článek

„Hodně zahradníků zaniklo. A ti, co zůstali, zůstali v obavách. Nezaseli tolik, jak bylo zvykem. Ale poptávka je velká, takže toho využívají,“ říká Tamara Kovacsová.

Ke zdražení podle Milana Havlise přispěl i zvýšený zájem z Anglie. „Anglie je největší spotřebitel zahradnického zboží. Kvůli covidu nemohli zasázet mladé rostliny, aby je za půl roku za rok mohli prodávat, takže je poptali v Holandsku. A Holandsko je zase největší zásobitel zahradnického zboží pro zbytek Evropy. A když Angličané vykoupili půlku Holandska, tak to mělo méně zboží pro Evropu,“ vysvětluje.

Do konečných cen se navíc podle Havlise promítají i zvýšené náklady na dopravu. Navzdory tomu, že poptávka po květinách je lepší, než pěstitelé předpokládali, některým prodejcům se stále nedaří stejně jako před pandemickým rokem 2020. Například odbyt obchodu, který vede Tamara Kovacsová, zatím dosahuje poloviny toho, co před covidem.

„Tady na naší pobočce, která se nachází v centru Prahy, nám chybí turisti. V neposlední řadě i lidé, kteří tady pracovali v kancelářích. A to jsou lidé, kteří se od jara 2020 de facto nevrátili,“ dodává Kovacsová.

Na rozdíl od hospod nebo části maloobchodu měla přitom květinářství během lockdownu výjimku a mohla zůstat otevřená. Ani to jim však úplně nepomohlo.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme