Zítra budou na hranicích problémy s odbavováním

Na nejfrekventovanějších hraničních přechodech s Německem a Slovenskem čekají zítra dopravce problémy. Spediční služby a celní agenti totiž splní své hrozby a dočasně zastaví odbavování. Definitivně se na tom dohodli dnes dopoledne. Chtějí tak přimět vládu, aby s nimi jednala o kompenzacích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hraniční přechod

hraniční přechod | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Protest zasáhne osm nejfrekventovanějších hraničních přechodů s Německem a Slovenskem: Jiříkov, Cínovec, Vojtanov, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Břeclav-dálnice a Sudoměřice. Problémy by tedy mělo mít 60 procent kamionů směřujícím k hranicím České republiky.

Podle předsedy Svazu spedičních firem Františka Zugara by měl protest začít už v 8 ráno a potrvá přinejmenším do večera. "Nebudeme poskytovat naše služby, na které jsou deklaranti běžně zvyklí. Nebudeme vystavovat doklady, které jsou potřebné v některých případech pro další pokračování vozidel v provozu přes hraniční přechody. Nejedná se o stávku, my nikomu nebudeme bránit v provozu ani nezavřeme pracoviště. My pouze velmi významně omezíme naši činnost."

Podle Zugara dopravci protest pocítí až během dne. "Ono se to omezení naší činnosti neprojeví ihned v 8 hodin, protože jsou i jiné způsoby, jak lze zboží odbavit. Předpokládáme, že k určitým problémům dojde až s několikahodinovým zpožděním."

Celní správa tedy doporučuje, aby kamiony využily k přejezdu jiné hraniční přejezdy.

Po vstupu do Evropské unie totiž budou muset propustit asi tři tisíce lidí. Pro polovinu zajistí jejich zaměstnavatelé odstupné z vlastních zdrojů, pro zbytek chtějí, aby přispěl stát. Podle šéfa svazu speditérů Františka Zugara se před lety podobně zachovaly i jiné státy. "Například Finsko nebo Rakousko, kde stát dopady na tyto zaměstnance pomohl zmírnit. My navrhujeme, aby se náš stát postavil k tomu problému stejným způsobem a dopady na tyto zaměstnance pomohl zmírnit a kompenzoval jim újmu i finančně."

Ministerstvo financí jakoukoliv kompenzaci odmítá. Podle mluvčí Evy Novákové nemá v plánu rozdávat žádné peníze daňových poplatníků spedičním firmám. "Podle našeho názoru tyto společnosti věděly dlouhou dobu dopředu, že vstupujeme do Evropské unie, a tak měly dostatek času na to, aby se na změnu podmínek připravili."

Pokud speditéři se svými požadavky neuspějí, chtějí ve svých protestech pokračovat.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme