Zlatá Špotáková? Češi prosází na Hry v Riu stovky milionů

Už jen tři dny zbývají do zahájení Letních olympijských her 2016 v brazilském Riu de Janeiru. Na sportovní akci čekají netrpělivě nejen fanoušci, ale i sázkové kanceláře. Podle bookmakerů, které Český rozhlas oslovil, totiž na tuto událost Češi prosází stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Přestože hry ještě nezačaly, lidé už si s předstihem tipují výsledky. Při vypisování sázek zatím vedou kolektivní sporty.

„Budu sázet spíš na basket, na fotbal, tenis. Podle kurzu ani moc ne, spíš podle toho, jak se bude vyvíjet utkání,“ prozrazuje jeden ze sázkařů. „Budu sázet na judo a na taekwondo, tak minimálně tisíc korun,“ dodává další.

Většina lidí ale z peněženek tahá spíš desetikorunové částky. Potvrzuje to i Václav Sochor ze sázkové kanceláře Chance.

„Lidi zatím sází spíš menší částky. Ty hry přece jenom nezačaly, leccos se může změnit třeba s kondicí nebo se sestavou týmů. Sázkařů, kteří si vsadí dvacku nebo padesát korun, asi vždycky bude většina. Ale máme i početnou skupinu těch, kteří sázejí pětimístné částky na nízké kurzy, takzvaně na jistotu,“ popisuje.

Už teď Chance přijala tikety přibližně za 6 milionů korun. Podle bookmakerů přesto objem sázek nepřekoná letošní fotbalové Euro. Tehdy Češi prosázeli skoro dvě miliardy korun. Olympiáda se tak podle odhadů přesune až na třetí místo, i za mistrovství světa v hokeji.

„Olympijské hry nebudou pro sázkovou kancelář úplně tou top akcí roku, tou bylo fotbalové Euro. I když teprve očekáváme ten opravdový boom, tak už dnes přijímáme sázky kolem jednoho milionu korun denně na různé příležitosti z OH. Očekáváme vyrovnání rekordních her, což byly ZOH v Soči, kdy Tipsport přijal sázky za 350 milionů,“ přibližuje mluvčí společnosti Tipsport Jiří Hadrava.

Celkem by Češi mohli prosázet okolo miliardy

Podobnou sumu odhaduje i Fortuna. Celkem by tak Češi mohli prosázet okolo miliardy korun. Hry v Brazílii lákají i takzvané sváteční sázkaře, kteří si tipují hlavně na výkony českých sportovců nebo na počet zlatých medailí.

„Nejmíň sázkaři věří Zuzaně Hejnové, protože se hodně sází nejen na to, že nevyhraje zlatou medaili v překážkách na 400 metrů, ale i na to, že nezíská vůbec žádnou medaili. Naopak sázkaři věří Barboře Špotákové, zhruba polovina sázek na Báru je na to, že získá nějakou medaili, a polovina věří přímo ve zlato,“ říká mluvčí Sazky Veronika Marková.

Podle odhadů bookmakerů Češi přivezou maximálně osm medailí, z toho dvě zlaté. Nejen na úspěch sportovců si lidé mohou vsadit, ale i na jejich neúspěch. Podle pracovnice jedné ze sázkových kanceláří jsou v nabídce i netradiční sázky.

„Máme tu kuriózní sázky. Třeba kdo bude zapalovat oheň a čím - jestli šípem nebo hořícím míčem. Lidi určitě chodí víc, než když se nic nehraje. Zatím se přijdou jen informovat, jestli už máme vypsané sázky a jaké sázky a jestli bude nějaká soutěž,“ popisuje.

Větší zájem sázkařů očekávají kanceláře až během her. Ty začínají už tento pátek a budou trvat až do 21. srpna.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme