Klicperovo divadlo uvede Kunderovu hru Ptákovina, spisovatel podruhé udělil souhlas s nastudováním

Hru Milana Kundery Ptákovina zakázali hned po její premiéře na konci 60. let. Ale i po zrušení zákazu po roce 1989 se hra na jeviště dostala jen jednou. A to v pražském Činoherním klubu. Podruhé udělil Milan Kundera výjimečný souhlas se zpracováním režisérovi Vladimíru Morávkovi, pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Tam je v sobotu večer také premiéra.

Fotogalerie Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpočátku nebylo jasné, v jakém divadelním domě se hra bude hrát. Režisér Morávek vybral právě Klicperovo divadlo, kde strávil dlouhé roky. Výběr divadelní scény nakonec schválil i Milan Kundera. Jak se to stalo, řekl v rozhovoru pro Radiožurnál. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Je asi hodný, říká Morávek o Kunderovi. Poslechněte si celý rozhovor s režisérem hry Ptákovina

„Střídavě jsem usiloval o Směšné lásky, střídavě o stať Můj Janáček, tak mi pak poslal souhlas s tím, abychom uvedli Ptákovinu,“ odpověděl režisér na otázku, jak souhlasu docílil. Jak přiznává sám Morávek, má ke spisovateli velmi úzký vztah. Za celý život mu napsal hned sedm dopisů o tom, jak (podle vlastních slov) „miluje to, co Kundera napsal“.

„Text hry má pověst smolného textu. Všichni vědí, že tam někdy někdo namaluje ten kosočtverec, ale pak neví, o čem to dál je,“ říká režisér. Dodává, že je dobré se na představení trochu připravit. „Četl jsem to vášnivě a pořád dokola, takže si myslím, že je to jeden z nejhezčích dramatických textů.“

Aby hercům pomohl s pochopením hry a zamilováním se do textu, vytvořil pro ně paralelu s Mistrem a Markétkou. Ptákoviny shrnuje jako příběh o obrovské oběti, obrovské lásce, obrovské směšnosti a o malinké naději.

Vladimír Morávek na Radiu Wave | Foto: Radio Wave

Podle Morávka má Kundera o hru srdečný zájem. Každý den mu režisér posílá reporty o generálkách, krizích na jevišti nebo šťastných chvílích, protože ho to zajímá. „Milan Kundera rád přijal to bytí českým občanem, že to je přesně ta naděje,“ říká Morávek.

Ptákovinu napsal Milan Kundera v roce 1966. Jejím ústředním tématem je moc a jak ta moc dokáže zničit obyčejného člověka, když se jí nechá příliš omámit. Hlavní postavou je ředitel školy ve ztvárnění Petra Jeništy a Natálie Holíková jako mladá učitelka Eva. Na premiérový sobotní večer je hra zcela vyprodaná.

Patricie Strouhalová, ban Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme