Její film získal v USA studentského Oscara. 'Nesmíte to vzdát,' říká Marie Dvořáková

Před lety získala Marie Dvořáková jako první Češka stipendium na univerzitě v New Yorku. Teď jí telefonují producenti z Kalifornie a žádají ji o celovečerní scénář. Její krátkometrážní hříčka plná triků a kouzel s názvem Kdo je kdo v mykologii jí totiž vynesla studentského Oscara. Do Hollywoodu si pro medaili jede 12. října.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmařka Marie Dvořáková

Filmařka Marie Dvořáková | Foto: Marie Tomanová | Zdroj: Český rozhlas

„Bylo to velké překvapení. Zúročila se dlouholetá práce asi stovky lidí, kteří se nezištně na vzniku snímku podíleli, včetně vědců, kteří množili překrásné plísně. Nejvíc mi pomohla česká legenda v oboru filmových triků Boris Masník,“ říká Českému rozhlasu Vltava.

Marie Dvořáková patří mezi tři oceněné v kategorii Nejlepší hraný film. Jakou převezme v Hollywoodu medaili, to už nehraje roli. Vzbudila o svou filmovou práci velký zájem a své udělala i sláva české nové vlny, k jejíž nápaditosti, ale i k práci s triky a filmovými efekty evropských škol se Marie otevřeně hlásí.

Před lety jako vůbec první Češka získala stipendium na NYU Tisch School of The Arts v New Yorku. „Takové studium bych si nikdy nebyla schopna zaplatit, stojí kolem 50 tisíc dolarů ročně, mí přátelé odcházejí po studiích s velkými dluhy,“ podotýká mladá filmařka.

Dvořáková žije v liberální atmosféře New Yorku už 11 let. Od minulého roku je programovou ředitelkou Českého centra v New Yorku, kde mimo jiné razí cestu českému filmu. Zrovna v těchto dnech mají Newyorčané možnost vidět v Lincolnově centru pětici českých trezorových filmů.

Její letní programy němých snímků s živou hudbou, na střeše České národní budovy na Manhattanu, jsou už proslulé. „Ředitelka zdejšího Českého centra Barbara Karpetová mi dává, co se filmu týká, volnou ruku a Američané se už pro velký zájem nemohou na projekce ani dostat. Nejen Miloš Forman je zde velké jméno,“ popisuje Dvořáková.

Začaly se dít věci a množit plísně

Dobrou rádkyní a rodinou přítelkyní je jí v New Yorku scenáristka Milena Jelinek, vyhledávaná profesorka Columbijské univerzity.

„Je přísná, ale spravedlivá, mám v ní obrovskou důvěru a radí mi i s mým celovečerním scénářem,“ říká filmařka. O celovečerním filmu jinak zatím takticky mlčí, ale pilně na něm pracuje.

Sama Jelinek mimo rozhlasový záznam neskrývala velkou radost. „To je skutečně fantastický úspěch! Marie přišla se zcela něčím jiným: její práce s triky, barvou, fantazií, kouzlem, vizuálními gagy – musela se tím vším naprosto odlišovat. A šla si za svým, s velkou poctivostí, nenechala se odradit, nikým a ničím,“ popsala stanici Vltava.

„Nesmíte to vzdát a musíte mít velkou trpělivost. New York Vám to vrací po trošičkách, ale když přijde ten zlom, tak ta odměna je obrovská.“

Marie Dvořáková

Film Kdo je kdo v mykologii? v prvopočátku vznikl díky výzvě nadace Sloan Foundation, která začala podporovat propojení vědců s filmaři. I získávání financí je na bedrech studentů, nejen scénář a režie. Do hry poté vstoupil i Mikrobiologický ústav Akademie věd České republiky a začaly se dít věci a množit plísně. O tom, jak film vznikal, se můžete dozvědět také na speciální stránce.

Marie Dvořáková i po tak velkém úspěchu stojí pevnýma nohama na zemi a ze všeho nejvíc si přeje klid na další filmovou práci. A jak proměňuje umění její každodenní život? „Ze všech uměleckých disciplín mě nejvíc ovlivňuje hudba, ta je mou největší inspirací a zůstane i pro mé příští filmy,“ dodává Dvořáková.

Text vznikl pro Vizitku stanice Vltava.

Renáta Spisarová-Kotík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme