Pražské kino Atlas končí, majitel a provozovatel se neshodli na podmínkách

Pražské kino Atlas, jedno z nejznámějších městských kin, v pátek po devíti letech ukončí provoz. Kino to bez dalších informací oznámilo na facebooku, provozní ředitel kina Ondřej Trantina následně serveru iROZHLAS.cz sdělil, že se tak stalo z důvodu neprodloužení smlouvy. Případný nový provozovatel Atlasu zatím není znám. Společně s kinem končí i kavárna v přízemí budovy.

Praha (Aktualizováno: 20:19 23. 12. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino Atlas

Kino Atlas | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kino své plánované uzavření oznámilo na facebooku. „Krásný prvorepublikový prostor, kde jsme se setkávali, zažívali premiéry i řadu přehlídek a festivalů, viděli kvalitní filmy, popíjeli lahodnou kávu a vína, bohužel zavírá,“ stojí ve statusu.

Podle provozního ředitele kina Ondřeje Trantiny ze společnosti Cinemart Plus kino zavírá z důvodu neprodloužení nájemní smlouvy. „S majitelem objektu jsme nenašli společnou řeč,“ uvedl.

Dodal, že k rozhodnutí přispěly také zvýšené náklady na provoz kina: „To jsou faktory, které ovlivňují vše v našem životě. Zvyšují se náklady na topení, osvětlení. Je to taky jeden z důvodů, proč jsme nenašli společnou řeč. My končíme, ale není to naše rozhodnutí.“

Člen firmy, která budovu Atlasu vlastní, Daniel Hagan, uvedl, že jako první smlouvu vypověděl provozovatel. „Společnost Cinemart plus, s.r.o. nám dne 17. 6. 2022 společně s průvodním dopisem zaslala výpověď z nájmu prostor. Po obdržení výpovědi jsme se s nájemcem snažili najít společnou cestu k další spolupráci, podmínkám kladeným ze strany Cinemart plus, s.r.o. jsme ale nedokázali vyhovět.“

S provozem kina skončí také oblíbená kavárna Café Atlas | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Společnost Cinemart Plus bude za budovu Atlasu hledat náhradní místo pro provoz kina. „Určitě se pokusíme něco najít, ale s prostory pro kina to dnes není úplně jednoduché. Tak jsme zvědaví, jestli vůbec něco objevíme,“ upřesnil Trantina. Cinemart kromě Atlasu provozuje také komorní kino Evald na pražské Národní třídě.

Ukončení Avatarem

Kino společně s kavárnou Café Atlas v přízemí budovy ukončí provoz 23. prosince. Posledními událostmi v prostoru kina se tak bez slavnostnějších ceremonií stanou projekce pokračování Avatara (recenzi si můžete přečíst zde) a akční film s vánoční tematikou Šílená noc.

Mramorový interiér je pro současná kina velmi netypický | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V současné době není známo, zda se fungování dvousálového kina zhostí nový provozovatel, majitel však chce jeho provoz obnovit. 

Hluboce respektujeme architektonický význam budovy a prostor známý jako Kino Atlas a Atlas Café nezaniká. V současné době již aktivně pracujeme na získání nového nájemce, který veřejnosti opět otevře toto významné kulturní místo v centru Prahy,“ uvedl ve svém vyjádření Hagan.

Momentálně dvousálové kino se nachází ve stejnojmenné bývalé bankovní budově Atlas na pražském Karlíně. Funkcionalistickou budovu dokončili v roce 1942 architekti Stalmach a Hanuš Svoboda, žáci Josefa Gočára.

V současné podobě funguje kino Atlas od roku 2002, v roce 2013 převzala jeho provoz společnost Cinemart Plus. Dramaturgie čítala kromě mainstreamové produkce také několik menších či nezávislých snímků, často právě z distribuce společnosti Cinemart.

Kino také několikrát hostilo projekce filmových festivalů, včetně lidskoprávního festivalu Jeden svět nebo přehlídky německých a německomluvených filmů Das Filmfest.

Timon Láska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme