Oscarový Titanic slaví 25 let od premiéry. ‚Jsem král světa,‘ prohlásil při přebírání ceny režisér Cameron

Udržet si divákovu pozornost po více než tři hodiny, to nedokáže jen tak ledajaký režisér. James Cameron ale se svým Titanicem obstál. Oscarový katastrofický film o zkáze luxusní zaoceánské lodi měl premiéru před čtvrt stoletím.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duben 1912. Na svoji první plavbu se chystá na tu dobu nejluxusnější loď světa. Z talířů ještě nikdo nejedl a na prostěradlech nikdo nespal. Smetánka se zabydluje ve svých kajutách a kuchaři chystají několikachodové menu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právě dnes uplynulo 25 let od premiéry Titanicu - filmu, který byl po 12 let nejvýdělečnějším filmem všech dob. Fenomén filmového plátna připomíná Jiří Štefl

Režisér James Cameron katastrofický film obohatil lovestory mladé dámy Rose z první třídy a chudého mladíka Jacka z podpalubí. Představitele hlavních postav, tedy Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria, snímek katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu. 

„Byl to pro mě první film takového rozsahu. Předtím jsem točil jen menší a vedlejší role. Vždycky jsem snil o tom, že budu herec a že v tom budu dobrý. A to se mi díky Titanicu splnilo,“ popsal v roce 1997 tehdy třiadvacetiletý DiCaprio na premiéře filmu v Los Angeles.

Ve studiích vznikla i zmenšená kopie Titanicu. Režisér dokonce nechal plavat herce ve velké nádrži se studenou vodou.

Potápěči se po 15 letech vrátili k vraku Titanicu. Je možné, že se do roku 2030 rozpadne na prach, říkají

Číst článek

Titanic si pozici nejvýdělečnějšího snímku všech dob dokázal udržet 12 let. Jen za první rok ho v českých kinech vidělo milion Čechů. Tuzemskou televizní premiéru si pak nenechaly ujít v průměru tři miliony diváků.

Svou spanilou plavbu po filmových plátnech po celém světě Titanic završil na předávání Oscarů. Získal jich celkem 11.

Když Cameron přebíral sošku za nejlepší režii, uzavřel děkovnou řeč slavnou větou: „Jsem král světa,“ kterou v Titanicu pronesl z přídě lodi Leonardo DiCaprio. A to bylo podle některých filmových kritiků poněkud přehnané i na Oscary.

A zatímco skutečný Titanic, který se potopil na dno atlantského oceánu, ničí hlubokomořské proudy a bakterie, jeho filmové kulisy můžou diváci sledovat i po 25 letech stále v hlavních vysílacích časech.

Jiří Štefl, nov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme