V 91 letech zemřel Neil Simon, americký dramatik a scenárista

Ve věku 91 let v neděli zemřel americký dramatik a scenárista Neil Simon, který za svůj život napsal tři desítky divadelních her, stejný počet scénářů a řady libret k muzikálům. Populární byl i u českých diváků, známé jsou například jeho scénáře k filmům Dobyvatel srdcí (1972), Zajatec 2. avenue (1975) či Vražda na večeři (1976).

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dramatik a scénárista Neil Simon v roce 2006.

Americký dramatik a scénárista Neil Simon v roce 2006. | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Simon zemřel v nemocnici na Manhattanu po komplikacích spojených se zápalem plic, oznámil podle agentury AP dramatikův dlouholetý přítel Bill Evans. Evans také v roce 2004 daroval Simonovi ledvinu.

Marvin Neil Simon se narodil 4. července 1927 v newyorském Bronxu do židovské rodiny. Začínal jako poslíček v podatelně společnosti Warner Brothers, brzy ale přešel ke psaní skečů a později scénářů ke komediálním seriálům pro rozhlas a televizi.

Na Broadwayi se překvapivě prosadil hned na první pokus: hra Come Blow Your Horn se dočkala 678 repríz a pod názvem Pojď si zařádit (1963) podle ní vznikl i hollywoodský film s Frankem Sinatrou v hlavní roli. Za muzikál Little Me (1961) obdržel první nominaci na cenu Tony (z celkem 17 nominací tři úspěšné) a definitivně se etabloval hitem sezony Bosé nohy v parku (1963). Následovala opět úspěšná filmová adaptace (1967) s ústřední dvojicí v podání Roberta Redforda a Jane Fondové.

Simon byl autorem řady dalších divadelních her. Za zmínku stojí například Podivný pár, Pokoj číslo 719, Vstupte!, Drobečky z perníku, Poslední ze žhavých milenců, Každý má svého Leona či Dámská jízda.

Na svém kontě má Simon čtyři nominace na Oscara a v roce 1991 obdržel Pulitzerovu cenu za drama Ztraceno navěky (Lost in Yonkers).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme