V hlavní roli poslanci. Film Zákon lásky sleduje pro a proti ohledně manželství homosexuálů

Barbora Chalupová, spoludržitelka Ceny české filmové kritiky za snímek V síti, se ve svém celovečerním debutu Zákon lásky zaměřila na téma stejnopohlavních manželských svazků v Česku. V hlavní roli je ve filmu Poslanecká sněmovna, v dalších pak názoroví protivníci – hnutí Jsme fér a Aliance pro rodinu. Snímek vstoupí do tuzemských kin 5. srpna.

Video Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dokument sleduje cestu zákona, jenž může ovlivnit životy statisíců lidí. „Na přelomu roku 2017 a 2018 jsem se poprvé setkala s tématem rozdílu mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím. Záhy jsem zjistila, že registrace právně ani symbolicky v podstatě nic neznamená. To byl prvotní moment, kdy jsem se o téma začala hlouběji zajímat,“ vzpomíná Chalupová.

Poslanci opět řeší manželství homosexuálů. Návrh na jeho uzákonění je ve sněmovně tři roky

Číst článek

„Okolí se mě opatrně ptalo, zdali má vůbec smysl točit film o homosexuálech v roce 2018, tyto obavy se ovšem po prvních dnech natáčení rozplynuly, protože jsme nakonec po tři roky přihlíželi nesmírně vypjaté debatě,“ přibližuje režisérka.

Sněmovna letos 29. dubna dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Snahy o zamítnutí obou předloh už v prvním čtení dolní komora po čtyřhodinové diskusi odmítla. Nyní zamíří k posouzení do výborů. Není jisté, zda zákonodárci rozhodnou o předlohách do říjnových voleb.

Režisér Zelenka: Měli jsme štěstí. Byli jsme příliš mladí na to, abychom vstoupili do byznysu 90. let

Číst článek

„Nesporná aktuálnost tématu je ve filmu ještě znásobena faktem, že poslední klapka padla teprve před dvěma měsíci, kdy ve sněmovně došlo po neuvěřitelných tisíci dnech k hlasování v prvním čtení o novele zákona. Dokument tedy sází nejen na sílu několikaletého časosběru, ale zároveň i na stále živou událost,“ podotýká Chalupová.

Původně se mělo jednat o časosběrný dokument. Průtahy kolem návrhu zákona změnily zamýšlenou podobu filmu. Prostor ve snímku dostali ti, kteří se o novelizaci zákona zasazují, stejně jako odpůrci. Do natáčených situací autoři dokumentu nezasahovali, všechny scény jsou podle nich autentické.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme