Před 65 lety se McCartney a Harrison přidali do kapely Quarrymen. Z Lennonovy skupiny vznikli The Beatles

Koncem padesátých let bylo v britském Liverpoolu na tři stovky kapel. Ale jen v jedné se potkali John Lennon, Paul McCartney a George Harrison. A právě ten se stal před 65 lety oficiálně členem skupiny Quarrymen.

Liverpool Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Harrison, John Lennon, Ringo Starr a Paul McCartney

George Harrison, John Lennon, Ringo Starr a Paul McCartney | Foto: zdroj: Flickr.com, Roger, CC BY 2.0

Na sklonku roku 1956 založil šestnáctiletý John Lennon, kluk ze střední školy Quarry Bank v Liverpoolu, kapelu Quarrymen. Sestava kapely se obměňovala, ale do konce roku 1958 už v ní byli i dva mladší kluci, Paul McCartney a George Harrison.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o začátku legendární kapely The Beatles

Název Quarry Men - česky Lamači kamene - souvisí se školní hymnou: „Jsme lamači kamene a škola naše skála. A my tvrdost přetavíme v ctnost.“

Kluci „tavili“ hlavně americký skiffle, hudbu, při které se hrálo i na různé improvizované nástroje.

„Skiffle byl takový hudební podžánr ve Spojených státech v první polovině 20. století, respektive spíše ve 20. letech. Jednalo se o takzvané jug bandy. Například byly kapely, které měly několik džbánů v obsazení, na něž se basovalo pomocí takového stébla a napnuté kůže. Bylo to docela populární, taková směsice populární hudby, blues, vlastně i nějaké předchůdce country. Potom to ale víceméně zahynulo. Například ještě slavná jazzová zpěvačka Ma Rainey, když hrávala na venkově - řekněme - pro zaostalejší publikum, tak říkala, že ten repertoár je skifflový. Ale ve městě si to nedovolila,“ vysvětluje hudebník Ondřej Konrád.

‚Bylo jim jedno, jak vypadají, záleželo na zvuku.‘ Před 65 lety se poprvé potkali Lennon a McCartney

Číst článek

„Pak ale nestala po druhé světové válce ve Velké Británii velmi zvláštní záležitost, že se to, čemu se také říkalo skiffle, i když to od těch původních jug bandů bylo trošku daleko, stalo ohromně populární. Byla to úplná vlna. Stejně jako byl ve Velké Británii na ohromném vzestupu revival tradičního jazzu. A z obou těchto revivalů vzešel britský slavný bigbít. Čili kapela původně Johna Lennona, ve které už ale byl Paul McCartney a přidal se George Harrison, hrála v podstatě cosi, čemu se říkalo skiffle a co mělo velkou britskou hvězdu, které se jmenovala Lonnie Donegan. A kterému mimochodem nedávno věnoval celé album také jeho někdejší raný obdivovatel Van Morrison,“ doplňuje.

„Beatles tuhle hudbu zbožňovali, stačily k tomu tři akordy, víc jsme jich neuměli, a zvládli jsme to zahrát,“ vzpomínal Paul McCartney. V srpnu 1960 se skupina přejmenovala na Beatles.

„Především se domnívám, že nejdůležitější bylo setkání Johna s Paulem. A jak se jejich kapela jmenovala a co hrála, je asi celkem jedno,“ dodává Konrád.

40 let po vzniku kapely Quarrymen se čtyři z jejích původních členů znovu sešli a začali spolu hrát – skiffle.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme