Barokní stolování, noblesa chování a hlavně hudba. V Českém Krumlově začal Festival komorní hudby

Koncertem Jazzbandu Schwarzenberské gardy v neděli začal v Českém Krumlově Festival komorní hudby. Akce skončí za měsíc Barokní nocí na zámku. Festival nabídne deset večerních koncertů různých žánrů. Vrcholem by měla být právě Barokní noc, řekla ředitelka festivalu Hana Pelzová.

Český Krumlov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (foto z r. 2011)

Známější hudební akcí je v Českém Krumlově Mezinárodní hudební festival (MHF), který se bude letos konat až v září. | Foto: Libor Sváček

Právě tím akce navazuje na historické události z Českého Krumlova v 18. století, kdy se ve městě konaly barokní slavnosti. Podle Pelzové není smyslem Barokní noci jen samotný koncert, pořadatelé chtějí připomenout duch doby. „Hlavně nenásilným způsobem ukazujeme noblesu chování, servírování a způsob občerstvení v době baroka,“ uvedla.

Festival připravil pro veřejnost Barokní noc na 24. a 25. července. „Po oba dny bude program stejný. Vystoupení i formy občerstvení a celá dramaturgie bude identická,“ uvedla.

Pořadatelé letních kulturních akcí své plány výrazně měnit nebudou, i když se podmínky lepší

Číst článek

Festival komorní hudby má v Českém Krumlově více než třicetiletou tradici. Poprvé se konal ve druhé polovině osmdesátých let ještě za předchozího režimu.

Veřejnost však více zná Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov, na němž každoročně vystupují zahraniční umělci. Kvůli koronaviru však tento rok pořadatelé změnili letní termín na 18. září až 3. října. Kvůli zavřeným hranicím navíc zrušili vystoupení všech zahraničních umělců.

Koncerty budou jen ve vnitřních sálech, z nichž největší má kapacitu 616 lidí. Na přehlídce se představí čeští hudebníci, nově přijala pozvání Česká filharmonie s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme