Vážná hudba začíná tam, kde slovo končí, říká kytarový virtuos Lubomír Brabec

Slavný cellista Pablo Casals kdysi prohlásil, že i v 92 letech stále cvičí, protože věří, že se stále zlepšuje. A podobně to má byť teprve 65letý koncertní kytarista Lubomír Brabec. „Cvičit se musí pořád. A čím je člověk starší, tím musí cvičit pravidelněji,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hra na hudební nástroj, to je něco jako sport. Potřebujete svaly, potřebujete výdrž a potřebujete pravidelné tréninky. „Proto s sebou všude tahám kytaru. Každý den si musím zacvičit a protáhnout prsty,“ popisuje známý český kytarista. 

Jak sám říká, v uplynulých desetiletích měl obrovské štěstí. Potkával se se skvělými muzikanty a téměř se všemi si zahrál. „A muzika mě překvapuje pořád, hodně je toho i v archivech,“ upozorňuje.

Mimochodem, napadlo vás někdy, proč vlastně milovníci vážné hudby tak rádi chodí na stále stejné koncerty? Důvod je jednoduchý: nic se nedá zahrát jen jedním způsobem. A každý koncert je tak úplně jiný. „Někdo dostane nápad, druhý zareaguje,“ popisuje kytarista.

Brabec sám si na svůj velký „pětašedesátkový“ koncert, který se koná v Rudolfinu 5. června, pozval osobnosti, s nimiž si podobnou improvizaci může dovolit. „Vybral jsem si lidi, které považuju za své kamarády. A lidi, od kterých jsem se toho hodně naučil,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněete si celý rozhovor s Lubomírem Brabcem

Vážná hudba a křesťanství

Vážnou hudbu považuje za jedinečnou, a to i z historických důvodů. „Jde o důsledek křesťanství, my jediní se honosíme tím, že máme vážnou muziku. Když se kdysi Antonína Dvořáka ptali, zda věří v Boha, odpověděl: Jak jinak bych něco podobného mohl napsat?“

Lucie Výborná, Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme