Ředitel domu kultury v Uherském Brodě zrušil Nohavicův koncert, v Hodoníně a Ostravě vystoupení bude

Dům kultury v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku zrušil na doporučení radních města vyprodaný koncert Jaromíra Nohavici plánovaný na 22. března. ČTK to dnes řekli ředitel domu kultury Radek Srnec a starosta města Ferdinand Kubáník (KDU-ČSL). Radní iniciativu zdůvodnili nedostatečnou distancí zpěváka vůči ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Uherský Brod Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivní snímek Jaromíra Nohavici

„Šlo o doporučení ze strany rady města o zrušení koncertu,“ uvedl starosta města Ferdinand Kubáník (Ilustrační foto) | Foto: Sony Music

„Šlo o doporučení ze strany rady města o zrušení koncertu. Konečné rozhodnutí bylo na panu řediteli, nicméně postoj rady města je takový,“ řekl Kubáník a odkázal na pondělní usnesení radních. „Rada města doporučuje řediteli Domu kultury Uherský Brod zrušit koncert Jaromíra Nohavici z důvodu nedostatečné distance zpěváka vůči prezidentovi Ruské federace,“ je napsáno v usnesení.

Člověk v tísni odmítl peníze z chystané Nohavicovy benefice. Peníze měly putovat na pomoc Ukrajině

Číst článek

Koncert byl podle Srnce vyprodaný. „Bylo obsazených 542 míst. Tomu, kdo vstupenky zaplatil kartou nebo je kupoval on-line, peníze vrátíme na jeho účet. Ti, kteří si lístky koupili hotově u nás v Galerii Panský dům, kde máme pokladnu, dostanou oproti vstupence zase hotovost zpátky,“ řekl Srnec.

O den dříve, tedy 21. března, by se mělo uskutečnit Nohavicovo vystoupení v Hodoníně. Tamní místostarosta Petr Buráň (bezpp.) řekl, že město koncert neruší. Uskuteční se také koncert v ostravském Domu kultury Poklad, který se koná 25. března. Minulý týden to ČTK řekla jednatelka společnosti Akord & Poklad Darina Daňková.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník si ji od něj osobně převzal v Kremlu. Krátce po ruském vpádu na Ukrajinu řekl, že si ocenění ponechá, protože jej dostal „za písně a ne za válčení“.

Proti válce se ale Nohavica postavil. Prostřednictvím internetu odvysílal 2. března ze svého bytu živě koncert Vlašťovko, leť. Odsoudil při něm válku na Ukrajině, zpíval ukrajinsky i rusky a řekl také, že nesouhlasí s Putinem a že válka je mu proti srsti. Přesto už byly zrušeny všechny Nohavicovy jarní koncerty v Polsku. Rovněž olomoucká Univerzita Palackého se rozhodla nepronajmout agentuře Sportovní halu pro Nohavicův koncert připravovaný na 12. května.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme