Nový šéfdirigent i spolupráce s Radůzou. Rozhlasoví symfonici představili plány na nadcházející sezonu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu chce i s novým šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem pokračovat v oblíbených koncertních řadách. V nové sezoně chystá koncert s písničkářkou Radůzou, ale i večer pro milovníky největší klasiky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým šéfdirigentem a uměleckým šéfem Symfonického orchestru Českého rozhlasu je Alexander Liebreich

Novým šéfdirigentem a uměleckým šéfem Symfonického orchestru Českého rozhlasu je Alexander Liebreich | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Dvaadevadesátá sezona Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude v něčem tradiční, nový šéfdirigent Alexander Liebreich chce ale orchestr posouvat dál. Ve funkci střídá slovenského kolegu Ondreje Lenárda a nastupuje s velkou zvědavostí i spoustou otázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový šéfdirigent i spolupráce s Radůzou. Rozhlasoví symfonici představili plány na nastávající sezonu. Natáčela Kateřina Svátková

„Rozhlas po druhé světové válce, ale i v meziválečném období, začal nabírat novou kvalitu díky rozhlasovým orchestrům. Tento slaví už nějakých 95 let a to mi přijde výjimečné,“ řekl pro Radiožurnál Liebreich.

„Myslím, že je důležité si v dnešní době položit otázku, co vlastně znamená rozhlasový orchestr. Pro mě osobně je rozhlas symbolem toho, že je možné překračovat hranice. Rozhlasový signál se šíří i přes hranice a je tak zástupcem svobody, i z hlediska uměleckého. Že signál může překračovat hranice, je něco obrovsky cenného,“ doplnil nový šéfdirigent.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu má podle něj v Evropě mimořádnou pozici, a to i díky kvalitní dramaturgii Josefa Třeštíka.

Celý tým chtěl na nadcházející sezonu postavit pestrý program. Kromě melodií od Antonína Dvořáka nebo Leoše Janáčka bude pokračovat i oblíbená řada Nové horizonty. Po loňském vystoupení s kapelou Tata bojs si letos se symfoniky zazpívá písničkářka Radůza. Zábavných melodií se dočkají i nejmladší posluchači během programu Pohádkového odpoledne. 

OBRAZEM: Rokenrolově založení Tata Bojs se spojili s něžnými nástroji rozhlasových symfoniků

Číst článek

Liebreich nebude v nové sezoně na vedení orchestru sám. Hlavním hostujícím dirigentem bude na čtyřech koncertech 31letý Marek Šedivý. A ze spolupráce má radost.

„Strašně moc mám rád hudbu pozdního romantismu. Tato doba je mi moc blízká. Mám moc rád Schoenberga, hlavně jeho rané období. Je to působivá, místy bombastická hudba.

Zkoušky, které jsem s nimi zažil, jsou vždy báječné. Je to přátelská atmosféra, na kterou se těším,“ usmívá se Šedivý.

Po Adamu Plachetkovi bude v nové sezoně rezidenčním umělcem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Lukáš Vondráček, jeden z nejúspěšnějších evropských klavíristů mladé generace.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme