OBRAZEM: Poslední den Rock for People patřil Muse. Jejich vystoupení zakončil ohňostroj nad areálem

V areálu královehradeckého letiště dozněly poslední tóny a skončil tak 27. ročník festivalu Rock for People. Čtyřdenní akce slavnostně vyvrcholila ohňostrojem na závěr vystoupení britské skupiny Muse, která byla hlavní hvězdou nedělního programu. Ze zahraničích hostů se publiku představili také Nothing but Thieves nebo Barns Courtney, českou scénu zastoupili Tata Bojs, Václav Neckář a Bacily či Ben Cristovao.

Hradec Králové (Aktualizováno: 16:55 12. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už jenom nástup Muse ukázal, že fanoušky čeká nezapomenutelný zážitek. Kapela přišla v maskách, ve kterých byla těžko k poznání. Už od prvních okamžiků nasadila vysoké tempo, podařilo se jí ho ale udržet až do závěrečné Knights of Cydonia.

Frontman Matthew Bellamy předvedl tradičně bezchybný pěvecký projev, který ještě doplnil o kytarová sóla nebo hru na piano. Dojem dotvářela i působivá scéna s obrovskou otočnou maskou v pozadí z jejich posledního alba Will of the People. To technicky umožnila hradecká hlavní stage zvaná „Fat Lady“, která je jedním z největších pódií v Evropě.

Celá neděle ale směřovala k vystoupení jedné z hvězd festivalu. Muse nastoupili po 21. hodině na hlavní pódium v maskách a na první pohled tak členové skupiny nebyli poznat | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dav až do zadních řad roztančila především starší tvorba. Zvláště se to povedlo u skladby Supermassive Black Hole, kterou proslavila baseballová scéna ve filmu Stmívání. Nezůstalo ale jenom u ní – fungovali například i písně Uprising nebo Starlight.

Ze zahraničích interpretů návštěvníky bavili i Nothing but Thieves nebo Barns Courtney. Doslova překvapením bylo vystoupení trojice The Hara, která na poslední chvíli nahradila zrušené Incubus.

Moshpit na Dvořáka

Dalšího překvapení se dočkali návštěvníky, kteří do areálu zavítal v brzkých odpoledních hodinách. Stage Evropy 2 se totiž proměnila v koncertní síň Filharmonie Hradec Králové, která „vyprodanému“ stanu zahrála Novosvětskou od Antonína Dvořáka.

V předních řadách se vytvořil další z mnoha „moshpitových“ kruhů, který se ale tentokrát dokázal s rukama v baletní póze přizpůsobit i pomalejším částem kompozice. Nebylo proto divu, že se publikum na závěr hlasitě dožadovalo přídavku. Podobně vřelého přijetí se později dočkal na stejném místě i Václav Neckář a Bacily.

V neděli z tuzemských interpretů vystoupil také ještě Ben Cristovao. Ten ale bojoval se zraněním a nemohl pořádně hýbat rukou. Aby lépe mohl komunikovat s publikem, vymyslel si speciální signál pro potlesk. Na pódiu ale nevystoupil sám – pozval si například i dalšího českého zpěváka Adama Mišíka.

Českou definitivní tečku za festivalem pak po 23. hodině udělali Tata Bojs.

Muse zakončili své vystoupení ohňostrojem | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

27. ročníku festivalu Rock for People, který se konal od čtvrtka do neděle v hradeckém Parku 360, navštívilo na 37 tisíc lidí. „Troufám si říci, že letošní ročník byl doposud tím nejpovedenějším,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel jedné z největších tuzemských akcí Michal Thomes. Celkem festival nabídl návštěvníkům na 130 koncertů, nechyběl ani další doprovodný program.

Zuzana Jarolímková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme