Skupina We are Domi se zpěvačkou Haškovou postoupila do finále Eurovize. Utká se s 24 kapelami

Do finále hudební soutěže Eurovize ve čtvrtek večer postoupil český zástupce, tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Oznámili to organizátoři. Ve finále, které se uskuteční v sobotu večer v Turíně, se utká s dalšími 24 kapelami.

Video Turín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-norská formace se představila skladbou Lights Off jako poslední z 18 interpretů druhého semifinálového večera. O postupu rozhodli hlasující diváci a porota.

V sobotním finále vystoupí 20 finalistů vybraných hlasováním a zástupci zemí takzvané velké pětky, a sice Itálie, Francie, Španělska, Británie a Německa. O vítězství budou soutěžit také například Portugalsko, Ukrajina, Švýcarsko, Arménie, Ázerbájdžán, Polsko, Austrálie, Srbsko či Belgie.

Tisíce světel ozáří skupinu We Are Domi. Česko-norské trio reprezentuje Česko na Eurovizi

Číst článek

Pořadatel soutěže popisuje kapelu We Are Domi jako skvělý příklad mezinárodní spolupráce. Hašková se narodila ve Spojených státech, když její otec, hokejový brankář Dominik Hašek, hrál za tým Buffalo Sabres.

Na kytaru hraje Casper Hatlestad, na klávesy Benjamin Rekstad, oba z Norska. Trojice se seznámila během studia na hudební škole v britském Leedsu.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě.

Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko.

Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Skupina We are Domi na Eurovizi v italském Turíně | Foto: Luca Bruno | Zdroj: ČTK / AP

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme