Zaorálek chce 17. května otevřít kina bez občerstvení. Podle provozovatelů je to problematické

První diváci by mohli vyrazit do kina už za deset dní. Alespoň podle návrhu ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Ten v pondělí předloží vládě rozvolňovací plán, podle kterého by se od 17. května mohly promítací sály naplnit z poloviny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino (ilustrační foto)

Otevřou od pondělí 17. května kina? (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Padesát procent kapacity sálu, s respirátorem, testovaný či očkovaný a bez popcornu,“ popisuje pro Radiožurnál ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková podmínky, za kterých by kinaři mohli otevřít.

Zaorálek poodhalil plán pro kulturu: od 17. května by se venku mohlo sejít 700 lidí, vevnitř 400

Číst článek

Podle ředitele sítě multikin CineStar Jana Bradáče ale právě občerstvení mnoho diváků láká. Více než rok státním autoritám vysvětlujeme, že se kina bez povolené konzumace uvnitř sálů nemohou otevřít. Je to ekonomicky problematické. Polovina publika tam kvůli tomu prostě nezavítá,“ přibližuje.

„V roce 2020 jsme měsíc a půl zkoušeli fungovat bez toho, aby mohli lidé oficiálně konzumovat v sále. Dopadlo to tak, že si tam diváci nosili občerstvení v taškách. Mezi sedadly jsme nacházeli neuvěřitelně absurdní zbytky. Například konzervy od párků nebo fazolí, protože si u nás nemohli nic koupit.

Bradáč dodává, že je možné, že kvůli povinnému antigennímu testování před vstupem do kina, nepřijde až čtyřicet procent lidí. 

Zůstává otázka, kde si ty antigenní testy mají dělat. Jednou možností je doma nebo v práci. Anebo jestli mají mít testy na oficiálních odběrových místech. Pokud tam, tak máme opět problém, protože spoustu lidí to odradí,“ je přesvědčen Bradáč.

Festivaly, koncerty a divadla 

Ministerstvo kultury by od 17. května chtělo - s poloviční kapacitou - otevřít také divadelní a koncertní sály. Na akce uvnitř by mohlo dorazit 400 lidí, na venkovní až 700.

Kam vyrazit o víkendu v Praze na výstavu? Otevřel Lobkowiczký palác i Národní filmové muzeum

Číst článek

Marek Vohralík z festivalové asociace FESTAS si myslí, že plán přišel pozdě.

Mám radost, že vznikl dlouhodobý plán pro kulturu. Pro pořadatele hudebních festivalů je to ale trochu s křížkem po funuse, protože plán pro naši oblast byl potřeba už velmi dávno. Dlouhodobější výhled nicméně může přispět k tomu, že v létě budou alespoň nějaké kulturní akce,“ vysvětluje pro Radiožurnál.

Na otevření se připravuje také pražské Národní divadlo, kde divákům zajistí v červnu certifikované antigenní testy.

Čekáme na pondělní rozhodnutí vlády. Na červen máme ve všech našich divadelních budovách připravený výběr z repertoáru, několik koncertů a představení hostujících souborů. Umíme zajistit všechna navržená opatření, včetně kapacit, sektorů, odstup od jeviště, dezinfekce nebo prodej respirátorů,“ vyjmenovává mluvčí zlaté kapličky Tomáš Staněk. 

Většina divadelníků se teď soustředí spíše na letní scény, kde žádají alespoň 75 procent naplněnost v hledišti, a zajímá je i to, jak budou divadla fungovat od září. 

Martin Hrnčíř, lov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme