V Olomouci začala Divadelní Flora, potrvá do prosince. Festival nabídne současnou činohru i workshopy

Nesmrtelným příběhem Tří mušketýrů otevřel v neděli v Olomouci špičkový německý soubor Residenztheater Mnichov festival Divadelní Flora. Přehlídka se do města vrací téměř po dvou a půl letech vynucené pauzy, jejím letošním mottem je Krásný nový svět. Festival je netradičně rozprostřen do devíti týdnů, během kterých nabídne divákům ve městě šest desítek akcí. Přehlídka vyvrcholí v neděli 12. prosince.

Olomouc Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tri_musketyri_foto_s_211011-115504_vis.jpg

Inscenace Tři Mušketýři, která zahájila festival Divadelní Flora v Olomouci | Foto: Sandra Then | Zdroj: Divadlení Flora

Festival otevřela bavorská státní činohra v Moravském divadle. Pod razantní úpravou románu Tři mušketýři je podepsán italský režisér Antonio Latella, který byl donedávna ředitelem divadelní sekce Benátského bienále.

Divadlo Vosto5, Kino Pilotů a orchestr Collegium 1704. V pražských Vršovicích se otevřel biograf Vzlet

Číst článek

V pátek příští týden se festival přesune do Arcidiecézního muzea, kde uvede Divadelní spolek Jedl oceňovanou kafkovskou miniaturu Malý stvořitel. Scénickou grotesku reflektující dětství a dospívání Franze Kafky režiséra Jana Nebeského uvede Flora ve spolupráci s festivalem Dny židovské kultury.

„Karel Dobrý, jenž za svou hereckou kreaci získal Cenu divadelní kritiky i Cenu divadelních novin, se v roli mladého Kafky objeví 15., 16. a 17. října,“ uvedli pořadatelé.

V pondělí 18. října je pak na programu německý činoherní titul s názvem Žena, která narážela do dveří, což je one woman show herečky Bettiny Hoppeové. Nesentimentální výpověď o domácím násilí, alkoholových excesech a chudobě režíroval na scéně legendárního Berliner Ensemble jeho intendant Oliver Reese.

OBRAZEM: Divadlo Sklep si připomíná 50 let od svého vzniku. Výročí oslaví představením Výběr z Besídek

Číst článek

„Jsme moc rádi, že se na jevišti Moravského divadla ve své životní roli představí jedna z nejvýznamnějších německých hereček své generace, která v posledních dvou dekádách spolupracovala třeba s Frankem Castorfem, Thomasem Ostermeierem nebo Michaelem Thalheimerem,“ uvedla dramaturgyně německého programu festivalu Dominika Široká.

Festival slibuje nabitý program až do prosince, kromě divadelních představení pozve diváky také na koncerty, filmy, besedy či pohybové workshopy. Přehlídka vyvrcholí v neděli 12. prosince, kdy se bude v Olomouci poprvé prezentovat respektovaná osobnost evropské taneční a performativní scény: Rakušanka Doris Uhlichová v sólové performanci s názvem Tank.

Chybět nebudou ani zástupci tuzemské scény: brněnské HaDivadlo, pražské Divadlo Komedie či olomoucké scény.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme