Prahu opět rozsvítí Signal Festival. Představí tureckého umělce Anadola nebo instalaci Velčovského

Rozpohybované fasády budov v pražských ulicích i výstava zničených aut z válečné Ukrajiny. To je letošní festival vizuálního umění – Signal Festival. Začíná ve čtvrtek 13. října a potrvá do neděle.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pro letošní ročník Signal Festivalu jsme připravili 14 úplně nových instalací a jednu, kterou jsme vzkřísili, protože byla nejoblíbenější instalací prvního ročníku. Byla to instalace kanadských umělců Cloud,“ popisuje ředitel festivalu Martin Pošta.

Nová trasa i spolupráce

Přehrát

00:00 / 00:00

Maxim Velčovský prostřednictvím vraků aut připomene autentické příběhy lidí z válkou zasažené Ukrajiny. Poslechněte si reportáž

Novinkou letošního ročníku bude třeba nová trasa. „Vrátíme se na baziliku svaté Ludmily a ‚spustíme se‘ do Vršovic ke kostelu svatého Václava na náměstí Svatopluka Čecha,“ přibližuje.

Nově se taky festival spojí s několika institucemi. Lidé tak budou moct zavítat do Kunsthalle Praha nebo do Centra architektury a městského plánování (CAMP)

Ten například poskytl ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) velký soubor dat o Praze Refiku Anadolovi, tureckému umělci působícímu v Americe. Ten pak na jejich základě vytvořil uměleckou instalaci, která v CAMP k vidění.

Světelná instalace v Centru architektury a městského plánování | Foto: Jan Malý | Zdroj: IPR Praha

Jak nasvítit válku?

Kromě vizuálního umění bude součástí festivalu taky výstava designéra Maxima Velčovského, který prostřednictvím vraků aut připomene autentické příběhy lidí z válkou zasažené Ukrajiny.

„Po vypuknutí války jsme si říkali, že je důležité ty věci připomenout, až bude po nich. Ale bohužel válka neustále probíhá, takže o to aktuálnější to bude,“ zve k návštěvě své instalace na pražském Mariánském náměstí Maxim Velčovský.

V pátek večer mezi 20. hodinou a půlnocí se můžete přijít podívat i k mobilnímu studiu Radiožurnálu R-Stream, které bude vysílat od budovy pražského Klementina na Mariánském náměstí. 

Sabina Vosecká, vma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme