Streamovací služby potichu zrušily svá zkušební období. K získání nových uživatelů už je nepotřebují

Hra o trůny, Stranger Things, Černobyl nebo Papírový dům. To jsou jedny z nejpopulárnějších seriálů na streamovacích službách v Česku. Jejich bezplatné sledování ale platformy HBO a Netflix zrušily. Právě druhá zmínění americká služba se k tomuto kroku rozhodla po pěti letech, kdy začala fungovat i u nás.

Online Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Streamovací služba Netflix (ilustrační foto)

Streamovací služba Netflix (ilustrační foto) | Foto: Thiago Prudencio / SOPA Images / Sipa USA | Zdroj: Reuters

„U Netflixu je to způsobené tím, že má neblahé zkušenosti s tím, jak někteří uživatelé zneužívají službu. Nejsou vůbec neobvyklé případy toho, jak lidé dokonce přeprodávají účty ve velkém,“ vysvětluje Radiožurnálu důvody Tomáš Vyskočil ze serveru FilmToro.cz.

Netflix, ale i HBO GO tuhle novinku zavedly v tichosti. Novým uživatelům na svých stránkách pouze napsaly, že zkušební verzi nenabízí, ale že si jejich předplatné, za které musí zaplatit už od prvního dne, můžou kdykoliv zrušit.

Podle Vyskočila nehrozí, že by služby o nové nebo stávající diváky přišly: „Netflix, HBO GO, ale například i Disney+ už nepotřebují dosahovat toho trhu. Už se cítí být dostatečně jistí svým obsahem, tak k rušení svých bezplatných zkušebních dnů budou přistupovat.“

Premiéry přes stream a kina v útlumu. Budoucnost světové kinematografie očima rozhlasové kritičky

Číst článek

Jedním z důvodů, proč videoportály zrušily měsíční zkušební dobu zdarma je i to, že si jejich služby uživatelé sdílí. V praxi to znamená, že jeden účet využívá více lidí, čímž služby přicházejí o zisky.

I na to si už ale Netflix posvítil. Podle BBC začal testovat nový software, který má odhalit diváky, kteří obcházejí placení za službu. To ale neplatí pro členy domácnosti, kterým stačí jedno předplatné. 

„Zkušební období je uzavřené už více než měsíc. Zatím jsme ani na jednom z trhů střední a východní Evropy nezaznamenali negativní dopad na zájem o službu HBO GO, popřípadě odliv zákazníků. Určitě k tomu přispívá i silná programová nabídka, jako je Wonder Woman 1984, Justice League Zacka Snydera nebo mnohé z aktuálně uváděných seriálů, filmů nebo dokusérií,“ uvedla Pavla Brožková z HBO Europe.

Videoportály lákají na stále atraktivnější tituly. Například v Americe služba HBO Max uvádí v době, kdy jsou kina uzavřená, premiéry svých filmů. Ještě v letošním roce by měla být dostupná i českým divákům. Následovat by ji měl také nový portál Disney+.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme