Britka před 20 lety koupila skicu za několik liber. Znalci v ní poznali originál od Moora za statisíce

Kresba z výprodeje, kterou britská knihkupkyně pořídila před 20 lety za několik liber, se stala předmětem zájmu znalců, kteří v ní rozpoznali originální dílo známého sochaře Henryho Moorea. Skica znázorňující matku s dítětem nyní míří do aukce a podle odhadů se prodá za 20 000 až 30 000 liber (asi 560 000 až 840 000 korun). Napsal o tom deník The Times.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skica znázorňující matku s dítětem nyní míří do aukce a podle odhadů se prodá za 20 000 až 30 000 liber

Skica znázorňující matku s dítětem nyní míří do aukce a podle odhadů se prodá za 20 000 až 30 000 liber | Foto: aukční síň Forum Auctions

„Koupila toho Moorea už zarámovaného, protože se jí líbil a stál jen několik liber. Vždycky si myslela, že je to pouhý tisk,“ popsal neobvyklý objev Alexander Hayter, který pracuje pro aukční síň Forum Auctions.

Picassův obraz Žena s hodinkami se vydražil za 3,2 miliardy korun. Jde o letošní rekord

Číst článek

Majitelka mu dílo přinesla k prodeji a on po jeho vyjmutí z rámu zjistil, že je signované, a že má dokonce narubu další barevnou skicu. „Měl jsem za to, že jde o originál, což se potvrdilo,“ řekl.

Původ kresby potvrdila i Nadace Henryho Moorea, podle všeho vznikla mezi lety 1947 a 1949. „Podobná díla se v minulosti prodávala i za více než 60 000 liber, protože z tohoto období jsou vzácná, takže cena může být vysoká,“ uvedl Hayter. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme