Nový rekordman českých aukcí. Kupkův obraz Plochy příčné II byl na Žofíně vydražen za 65 milionů

Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na nedělní aukci v Praze prodal za 65 milionů korun. Vyvolávací cena byla 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun.S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí.

Praha (Aktualizováno: 14:19 26. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kupka: Plochy příčné II (výřez).

František Kupka: Plochy příčné II (výřez). | Zdroj: Galerie Kodl

Kupkova díla jsou nejdražšími na českém aukčním trhu, první příčku tři roky držel jeho obraz Série C I. (Protihodnoty), který se v roce 2016 prodal za 62 milionů korun.

V příběhu zapomenutého Kupkova obrazu sehrála roli i sovětská okupace, říká kunsthistorik

Číst článek

„Není to jenom akcie nebo hodnota. Obrovsky silnou stránkou této malby je, že je esteticky přitažlivá,“ řekl o vydraženém díle kurátor pořádající galerie Kodl Milan Dospěl. Zlatá, modrá a bílá barva dodává obrazu jedinečnost – jméno Kupka zase prestiž pro kupujícího.

„Vzájemně se protínající diagonálně postavené vertikální a horizontální plochy byly Kupkovým oblíbeným kompozičním schématem,“ upozornil kunsthistorik Jan Skřivánek na aukčním serveru Art+.

Obraz je jedním z dvojice příbuzných maleb: Příčné plochy I má ve svém vlastnictví pražská Národní galerie. Obě díla s téměř identickým formátem vytvořil Kupka na začátku 20. let v těsné návaznosti za ranými abstraktními obrazy Filozofická architektura a Katedrála.

V aukci se mimo jiné dražily obrazy od dalších předních českých umělců, jako je Josef Šíma, Kamil Lhoták nebo Mikuláš Medek.

stk, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme