VIDEO: Náměstek primátora i šéfka památkářů diskutovali o budoucnosti železničního mostu na Výtoni

Občanská iniciativa Nebourat.cz pořádala ve spolupráci s vilou Winternitz večer věnovaný železničnímu mostu mezi Výtoní a Smíchovem. Na místě diskutovali zástupci Správy železnic, náměstek pro dopravu magistrátu města Prahy a ředitelka Národního památkového ústavu.

Praha (Aktualizováno: 21:07 12. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na diskusi přijal pozvání Petr Hofhanzl, ředitel Stavební správy západ Správy železnic, Adam Scheinherr, náměstek pro dopravu magistrátu města Prahy, Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu a Václav Jandáček, autorizovaný statik a inženýr.

Studie v roce 2018 pro Národní památkový ústav (NPÚ) potvrdila, že ocelová konstrukce mostu ve Výtoni se musí zbourat. Ke stejnému závěru už dříve dospěla analýza pro státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). NPÚ tehdy uvedl, že lze možná ještě most opravit. 

Městský Institut plánování a rozvoje později zároveň představil svůj návrh podoby mostu a řešení okolní dopravy včetně vytvoření nového přestupního uzlu na Výtoni.

Po letech diskusí se nyní schyluje k zásadnímu rozhodnutím o budoucnosti mostu. Neuspokojivý technický stav mostu se postupující korozí nadále zhoršuje. V brzké době se očekává rozhodnutí ministerstva kultury o žádosti SŽ o sejmutí památkové ochrany.

bar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme