Otec Evropy měl i své slabé stránky. Karel Veliký miloval pečené maso a ženy

Německo a celou Evropu čeká Karlovský rok. Před dvanácti sty lety totiž zemřel významný středověký panovník Karel Veliký, často označovaný za otce Evropy. V německých Cáchách, kde má hrob, dnes začínají velkolepé oslavy na jeho počest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Veliký

Karel Veliký | Foto: Český rozhlas

Francký král a první římský císař Karel Veliký vládl na přelomu 8. a 9. století říši, která zahrnovala dnešní Francii, Německo, země Beneluxu a oblast až po střední Itálii – tedy jádro dnešní Evropské unie.

Karel Veliký je proto dodnes označován za otce Evropy, i když Evropa tehdy vypadala poněkud jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by měly vypadat oslavy Karla Velikého a celý rok oslav jeho vlády, shrnuje Daniela Vrbová

Program dnešních karlovských oslav se odehrává v cášské katedrále a na radnici.

„Vystoupí osoby ve středověkých převlecích a jíst se bude speciální jídlo z Karlovy doby: klobásy s kořením, o němž víme, že se používalo už v jeho době,“ vysvětluje Evelyn Wölk z tiskového oddělení města a pokračuje:

„Dále zeleninová polévka a teplá medovina, která se tehdy pila a pomáhala na všechny nemoci. Program na celý rok potom představíme 27. ledna.“

V plánu jsou přednášky, nové knihy, interaktivní projekty pro mladé a v červnu tři velké výstavy o Karlově umění, místech jeho moci a o ztracených pokladech z jeho doby. A i když kulturní dědictví impéria, které po sobě zanechal, je impozantní, nemělo by se zapomínat, že i Karel Veliký byl jen člověk.

Mše ve svatovítské katedrále připomněla 1200 let od smrti Karla Velikého

Číst článek

„Měl své slabosti. Jednou z nich bylo určitě pečené maso a tou druhou ženy. Měl několik zákonných manželek a vedle toho milenky, jejichž jména se nám také dochovala. I s nimi měl děti, kterým v rámci možností dopomáhal ke kariéře,“ říká historik Frank Pohle a pokračuje:

„Zdá se, že to byl rodinný typ. A současně je patrné, že mohl být i milujícím manželem. To je jedna stránka jeho osobnosti. Ta druhá je, že to byl samozřejmě válečník, účastnil se bitev a zabíjel.“

I tak byl později svatořečen a dnes je pochován v katedrále v Cáchách, kam se letos soustředí mnohé z karlovských oslav.

Karel Veliký | Foto: Český rozhlas

Daniela Vrbová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme