Majitelé psů v Žatci nebudou smět nechat zvířata volně pobíhat po cyklostezce

Obava z napadení cyklisty nebo in-line bruslaře volně pobíhajícím psem vedla v Žatci k omezení venčení psů bez vodítka. Od počátku března nesmí psi volně pobíhat například po levém břehu Ohře, kde koncem loňského roku město otevřelo cyklostezku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatopené cyklostezky u Berouna

Zatopené cyklostezky u Berouna | Foto: Petr Kološ

„Já mám zlatého retrívra, je to tříletý pes a docela se potřebuje vyběhat. Já už mám 62 let a kdybych ho vzal na vodítko, tak mě usmýká. Přitom je to mírumilovné plemeno, které nikoho nepokouše. A poslouchá na slovo,“ reaguje pan Karel na zprávu, že na své oblíbené trase už se bez vodítka brzy neobejde.

Radnice má obavu, že až začne sezóna, mohlo by ke střetu mezi psy a cyklisty dojít. Od března tedy nebudou v tomto úseku smět volně pobíhat psi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu volného pobíhání psů na cyklostezce v Žatci informoval reportér Jan Beneš

„Vzhledem k tomu, že už teď v rámci mírné zimy jsme tam pozorovali pohyb osob, které tu cyklostezku využívají jako pěší trasu, nebo jsme už viděli několik odvážlivců na in-line bruslích, tak bychom se chtěli v tom úseku se vyvarovat potíží,“ říká místostarosta Žatce za TOP 09 Jan Novotný.

„Pejskaře v tomto úseku i nadále vítáme, pokud pán bude mít svého psa na vodítku, může ten úsek využívat, ale pro volný pohyb psů už toto místo určeno nebude,“ dodává.

Podle vedení radnice mohou majitelé psů využít jiná místa, kde je venčení psů bez vodítka povoleno.

„Aby ta změna nebyla tak velká, rozhodli jsme se, že vyčleníme na místo tohoto původního jednoho úseku další dva úseky, které vlastně přímo navazují na tuto cyklostezku a bývalé území pro volné venčení psů. Po jedné i druhé straně na levém břehu Ohře bude možné venčit psy volně,“ popisuje Novotný.

Původní asi tříkilometrový pás podél Ohře tak jen přerušila cyklostezka v délce zhruba jednoho kilometru, kde od března bude volné pobíhání psů zakázáno.

Pokud majitelé psů nebudou zákaz respektovat, mohou počítat s pokutou od strážníků, kteří na cyklostezku na jaře namíří bezpečnostní kamery.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme