Česko ve sporu o zakázku na Temelín přesvědčilo Brusel

Česko přesvědčilo Evropskou komisi ve sporu o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Komise původně chtěla, aby jí Praha okamžitě sdělila kritéria, na základě kterých ze soutěže o zakázku vyřadila francouzskou firmu Areva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Komise ale Českému rozhlasu sdělila, že počká na výsledek soudního sporu, který Areva kvůli tendru vede v Česku. Přesně takový postup přitom Praha v Bruselu prosazovala.

Areva si na Česko po svém vyloučení ze zakázky na dostavbu Temelína stěžovala u Evropské komise, která v rámci Evropské unie dohlíží na uplatňování férových pravidel hospodářské soutěže.

Komise Česku sdělila, že pro to, aby mohla o stížnosti Arevy rozhodnout, potřebuje znát kritéria, podle nichž Česko Arevu z tendru vyloučilo. Česko ale tyto dokumenty odmítlo poskytnout s tím, že stížnost Arevy projednávají české soudy a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost Areva podala žalobu kvůli vyřazení z tendru na dostavbu Temelína

Číst článek

Podle Česka komise nemá na rozhodování o celé věci právo, dokud ji neuzavřou české orgány. Komise nejdřív takový názor odmítla, nyní ale Českému rozhlasu sdělila, že čeká na výsledek národního přezkumu.

Dříve přitom Česku pohrozila řízením o porušení povinnosti loajální spolupráce, které mohlo vyústit až žalobou před soudem Evropské unie. Jiná žaloba by Česku teoreticky hrozila, pokud by se komise po projednání sporu českými orgány nakonec přiklonila na stranu Arevy a dala za pravdu její stížnosti.

Ondřej Houska, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme