Liberecká pobočka Bílého kruhu bezpečí pomáhá obětem i v Ústeckém kraji

Kriminalisté loni řešili v Ústeckém kraji téměř 30 tisíc trestných činů. Každá taková událost přitom zasáhne nejen samotnou oběť, ale také její rodinu a přátele. Lidé ale většinou nemají informace o tom, jak si v takové situaci poradit. S tím se snaží pomoci Bílý kruh bezpečí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oběť trestného činu. Ilustrační foto

Oběť trestného činu. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Bílý kruh bezpečí je občanské sdružení právníků, psychologů nebo vyškolených dobrovolníků, kteří se snaží lidem pomoci v těžké životní situaci. S tím jim pomáhá také nový zákon o zranitelných obětech trestných činů.

„Mají vyšší práva, vyšší ochranu a vyšší možnosti, aby se k nim orgány činné v trestním řízení chovali citlivěji. Citlivě by se měli chovat ke všem,“ říká Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké služby poskytuje Bílý kruh bezpečí obětem trestných činů v Ústeckém kraji, shrnuje Jan Bachorík

Mezi zvlášť zranitelné postižené patří například děti nebo oběti sexuálního trestného činu. Lidé z Bílého kruhu bezpečí postiženým poradí, jak v daném případě postupovat.

„Orientaci v trestním řízení, tam byly hodně dotazy na to, co ji čeká do budoucna, jak to může vypadat u soudu, jestli ji budou vyslýchat a podobně. Byl tam plánován i doprovod,“ říká Veronika Bakešová o případu, kdy starší žena čelila znásilnění a nevěděla, jak se vypořádat s následným soudem, ve kterém se musela postavit pachateli tváří v tvář.

Následně bylo nutné poskytnout i psychologickou podporu.

Poradna Bílého kruhu bezpečí Liberec
Palachova 504/7, 460 10 Liberec 1
485 150 707, 605 952 852
bkb.liberec@bkb.cz

„Jezdím u pekáren, 19 let a tím místem projíždím. Psychicky mě to prostě narušuje, jsem z toho prostě špatný. Naštěstí mám takového šéfa, že mi dá třeba jinou linku jezdit, abych s tím inkriminovaným místem nepřišel do styku,“ vysvětluje svoje pocity po násilné smrti sestry muž z Ústecka.

Místem, kde k vraždě došlo, přitom nemůže ani projít. Právě na pomoc při podobných situacích se Bílý kruh bezpečí zaměřuje. Vedle už zmíněné pomoci v soudním jednání nebo při vyšetřování poskytují lidem odborníci rady i mailem nebo osobně.

„Jsou situace, kdy je třeba jednoduchá, konkrétní informace zaslaná emailem dostačující. Samozřejmě vždycky nabízíme možnost osobních konzultací,“ říká šéfka liberecké pobočky Bílého kruhu bezpečí Jana Jalovegová.

Liberecká pobočka Bílého kruhu bezpečí | Foto: Bílý kruh bezpečí

V Liberci funguje pobočka Bílého kruhu jak pro Liberecký, tak i Ústecký kraj.

„Klient buď přijde přímo do poradny, kde je od pondělí do čtvrtka případová manažerka, takže může i přes ní se domluvit a získat informace. Nebo zatelefonuje, nebo pošle email a domlouváme se,“ popisuje možnosti styku Jana Jalovegová.

Další eventualitou je také, že pracovníci ihned za obětí trestného činu vyjíždějí. Jen v loňském roce vyjížděli v Ústeckém kraji k 24 případům. Existuje také možnost obrátit se na občanské sdružení prostřednictvím policie.


Zvětšit mapu

Jan Bachorík, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme