Houževnatí cizinci nahrazují české obchodníky ve městech i vesnicích Vysočiny

Z měst na Vysočině pozvolna mizí prodejci českých značek. K výjimkám nepatří ani Jihlava nebo Třešť. Důvodem ale není nezájem lidí o tradiční značky, nýbrž peníze. Cizinci jsou totiž ochotní za pronájem prostor nabídnout více a zároveň prodávat levněji než čeští obchodníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z vietnamských večerek v Praze

Jedna z vietnamských večerek v Praze | Foto: Vendula Kosíková

Koupit si zboží od českého výrobce je v Jihlavě stále těžší. Slečna Jana si po dlouhém hledání pro nákup bot vybrala obchodní dům v centru města.

„Na tržnici věřím, že to nebude tak kvalitní. Prostě chci kvalitní boty. Neříkám, že si nekoupím i levnější, ale když chci něco kvalitního, tak určitě jdu za českými obchodníky, nebo prostě za obchodní, kde ta značka tam je,“ říká Jana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je poměr prodejců Čechů a cizinců na Vysočině, zjišťovala Olga Štrejbarová

Její přesvědčení ale vzápětí zkalí tamní prodavačka.„Kromě papučí a pár kozaček je to všechno Čína,“ krčí rameny.

Kabelky a doplňky v přízemí obchodního domu na náměstí prodává Thuan Vu Van. V Jihlavě je jedenáct let a daří se mu dobře.

„Zatím doufám v pořádku,“ komentuje s úsměvem počet zákazníků pan Vu Van, který vsadil na nízkou cenu.

Stejně jako v Jihlavě, mizí zaběhnuté české obchody také v nedaleké šestitisícové Třešti. Večerku i obchod s konfekcí zde provozují Vietnamci.

„Jsou nejenom tady, i po těch vesnicích, co jedem, tak se to rozrůstá. Ale tady u nás se nemůže normální obchod otevřít nebo umístit. Nevím proč. Oni ho tu prostě ti obchodníci nechtějí,“ dodává místní paní.

Jedna z vietnamských večerek v Praze | Foto: Vendula Kosíková

A kruh se uzavírá. I když lidé oceňují houževnatost a pracovitost zahraničních podnikatelů, české zboží stále poptávají. Majitelé nemovitostí ale dávají přednost tomu, kdo lépe za pronájem zaplatí.

„Je pravda, že vietnamští obchodníci jsou ochotni zaplatit za pronájem kamenného obchodu o něco víc než čeští obchodníci. Jsou ochotní tomu věnovat podstatně víc času. Jsou hodně skromní, to znamená, že neutrácejí, jsou potom ochotni a schopni tyto peníze zaplatit,“ potvrzuje to i jihlavský makléř Jiří Novotný.

Jeden obchod už brzy otevřou také Herálci na Žďársku. Místní lidé se těší, že budou díky tomu nakupovat přímo v obci levněji a v pružnějších otevíracích hodinách.

Jako konkurenci vnímá cizince prodavačka Jarmila z Přibyslavi. „Se mi zdá, že těch Vietnamců je tady poměrně dost, naše výrobky jsou kvalitnější,“ dodává.

Tím, že cizinci pracují přesčas, ušetří peníze za další pracovní sílu. Obstojí s menšími tržbami a kupce si tak získají právě nižší cenou - například u sladkostí nebo alkoholu.

Olga Štrejbarová, Hana Mikulincová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme