Korupce je u nás problém, říká podle zprávy EK až 95 procent Čechů

Rozvoj Česka výrazně brzdí korupce. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise. Podle ní je v Česku korupce velkým problémem při zadávání veřejných zakázek nebo při utrácení veřejných peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce, ilustrační foto

Korupce, ilustrační foto | Foto: Stock.xchng

„Korupce podle odhadů stojí země Unie každý rok 120 miliard eur. To se rovná ročnímu rozpočtu celé Evropské unie,“ řekla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová.

Korupce podle Evropské komise v Česku provází například zadávání veřejných zakázek. Česko má také velký problém se zneužíváním veřejných peněz. To je možné se dočíst ve zprávě Evropské komise o stavu korupce v celé Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu EK o stavu vnímání korupce v ČR přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Ondřej Houska

Podle komise by politické strany měly zveřejňovat všechny finanční dary, které dostávají. Měly by také zveřejňovat náklady na volební kampaň.

Komise také chce, aby Česko uvedlo do praxe takzvaný zákon o státní službě, který by zajistil, aby úředníci byli přijímáni nebo odvoláváni na základě svých skutečných schopností, a ne podle toho, co se zrovna líbí politikům, kteří jsou u moci.

Podle ředitele Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky může mít služební zákon ještě další přínos. „Nespatřujme v tom zákoně primárně protikorupční nástroj, ale sekundárně i to, že by se měla zvyšovat odborná kvalita státních úředníků,“ říká Soukenka.

„My se potýkáme s tím, že mám spoustu špičkových právníků v soukromých firmám a proti nim stojí úředním, který jim ani omylem nemůže z hlediska odbornosti sekundovat. A ten úředník je pak snadno ovlivnitelný a může se ocitnout ve vleku dodavatele,“ dodává ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Vítězem 19. ročníku soutěže Czech Press Photo 2013 se stal snímek reportéra ČTK Michala Kamaryta „David Rath obžalovaný z korupce přichází k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze, srpen 2013", který obsadil 1. místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví | Foto: ČTK

Z průzkumu zároveň vyplývá, že Češi jsou, co se týče korupce v jejich zemi, velmi skeptičtí. Víc než 70 procent českých firem tvrdí, že korupce je problém a nějakým způsobem ovlivňuje jejich podnikání. To je vůbec nejhorší číslo ze všech zemí Evropské unie.

Skeptičtí jsou i Češi, kteří nepodnikají. Podle 95 procent z nich je korupce v Česku problém. Horší statistika je už jen v Řecku a Itálii. V zemích jako je Švédsko, Finsko nebo Dánsko je naopak úplatkářství násobně menším problémem.

Zpráva Evropské komise vznikla na základě rozsáhlého dotazovacího průzkumu, při kterém využívala i služeb různých odborníků na korupci či organizací jako je třeba Transparency International.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vysílání Radiožurnálu mluvili o vnímání korupce místopředseda Hospodářské komory Jan Wiesner a ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka

V české legislativě podle Soukenky problém není, opravdu chybí vlastně jen služební zákon.

„Co podle mého názoru chybí, je trest. Až do let 2010 a 2011 v rámci velkých korupčních kauz nepadl jediný pravomocný rozsudek. Změnilo se to až, když padly první rozsudky věci Alexandra Nováka, poslance Pekárka, Wolfa. A nyní samozřejmě čekáme, jak dopadne pan Rath,“ vysvětluje Soukenka.

Podle něj korupce v Česku dosáhla vrcholu za vlády premiéra Mirka Topolánka a za vlády Petra Nečase se situace přestala zhoršovat.

„V oblasti veřejných zakázek existují obory, jako je například ICT nebo dopravní infrastruktura, kde bez svolení kmotra, nějaké šedé eminence nebo lokálního politika, nemá slušný podnikatel šanci zakázku vůbec získat,“ uvádí ředitel nadačního fondu.

Podle místopředsedy Hospodářské komory Jana Wiesnera je klíč ve větší a veřejné kontrole.

„Jediná cesta je zveřejňovat všechny výsledky výběrových řízení a přidělování dotací tak, aby si to lidé mohli sami ohlídat,“ domnívá se Wiesner.

Index vnímání korupce | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme