Olomoucký kraj podpoří nová pracovní místa, chce pomoci zejména mladým lidem

Najít práci v Olomouckém kraji je složité. Dlouhodobě patří region k těm nejhorším v republice. Zaměstnání nemá mnoho mladých lidí, kteří nedávno opustili školy a těžko hledají uplatnění. Úřad práce se na vzniklou situaci snaží reagovat. Během následujících měsíců vzniknou v kraji díky dotacím desítky pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

„Mně je 22 let. Hned po vyučení jsem práci našel, ale po třech měsících mě propustil. Pak jsem byl zase doma. Je to hlavně o té praxi. Když hledám na internetu, všude chtějí tři roky praxi. A po tom vyučení je to těžké, takhle něco sehnat,“ vypráví Petr z Olomouce.

Bavilo ho pracovat se dřevem, a proto chtěl být tesařem. Už delší dobu ale hledá práci i mimo svůj obor. Jenže i tak mu šanci snižuje téměř nulová praxe a zatím neuspěl. Šéf olomoucké strojírenské firmy Miroslav potvrzuje, že častěji dá jeho společnost přednost právě starším lidem.

„Vzhledem k tomu, že jsme zkoušeli i systémy na principu oslovení určitých školních zařízení a nechávali jsme kontakty na naši firmu a výstup z těchto možností a postupů, jak získat zaměstnance, byl nulový, nelze říci, že by všichni mladí lidé byli k nepotřebě,“ vysvětluje Miroslav a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce Olomoucký kraj podpořit zaměstnanost mladých lidí, zjišťoval reportér Ivo Opletal

„Ale je jich v současné době tak malé množství, že jsou už dopředu rozebráni, a pak zůstává skupina, která je použitelná značně podmínečně. Proto než zkoušet a riskovat a opakovaně se dobrat ke stejnému výsledku, zaměřili jsme se raději cíleně na skupinu starších lidí.“

Důvodů, proč v evidenci úřadů práce končí dost lidí mladších pětadvaceti let, je víc. Proto v Olomouckém kraji spustili projekt, který má vyučeným pomoci. Největší zájem projevili lidé na Jesenicku. Naopak na Šumpersku se zatím do projektu moc nezaměstnaných nepřihlásilo. A co všechno na přihlášené čeká?

Poradce pomůže s životopisem

„Nejdřív absolvují takzvaný vstupní modul, kde podepíší dohodu o účasti v projektu, poté absolvují skupinové poradenství, které se skládá ze tří oblastí, kde dojde k poučení z hlediska finanční gramotnosti, zákoníku práce a podobně,“ popisuje Olga Dostálová z krajské pobočky úřadu práce v Olomouci a doplňuje:

„Poté mohou absolvovat dvě hodiny individuálního poradenství, kdy s nimi poradce probere například sepsání životopisu, vyhledávání volných pracovních míst a podobně. Dále může absolvovat rekvalifikační kurs, který si zvolí. A najde-li se zaměstnavatel, může být zaměstnán na podporovaném pracovním místě.“

V souvislosti s projektem má vzniknout padesát pracovních míst. Na každé z nich dostane zaměstnavatel dotaci. Maximálně půjde o 17 tisíc korun za měsíc a to nanejvýš po dobu jednoho roku.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme