Horní Jiřetín shání peníze na geologický průzkum. Kvůli propadům země

Lidé v Horním Jiřetíně na Mostecku mají strach z propadů země. Pod obcí totiž vedou staré důlní štoly. Naposledy se vytvořil velký kráter po propadu země v zahrádkářské kolonii loni na podzim. Vedení Horního Jiřetína proto chce od státu peníze na geologický průzkum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Horním Jiřetíně na Mostecku se propadla zem nad starou důlní chodbou

V Horním Jiřetíně na Mostecku se propadla zem nad starou důlní chodbou | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

"Tady ta sloj končí asi 400 metrů dolů, takže u nás by to taky mohlo sjet,“ říká s obavou z dalšího propadu země Feri Šlégl z Horního Jiřetína. Na plánu obce u zastávky autobusu pak ukazuje, kudy by měla důlní štola pod Horním Jiřetínem vést.

A s napětím sledovala loňské sesuvy zeminy i paní Jiřina: „Tam, jak ujela ta zemina, bývaly šachty. Pořád všude hrabou. Jestli nějak uhnily ty výztuže, za ta léta… Protože to už je léta uzavřené,“ zamýšlí se.

Poprvé se v Horním Jiřetíně po desítkách let propadla zem loni v lednu a následně v říjnu. Obě místa od sebe dělí asi padesát metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Horním Jiřetíně natáčel reportér Jan Beneš

„Nahoru je malý. Tak nějakých dvacet centimetrů pod tou trávou se to rozšiřuje do šířky asi tří metrů a pak dole to je průměr i hloubka asi 8 metrů,“ popsal kráter loni v říjnu Jiří Šulc, kterému se zem propadla na zahradě. Ludmila Šípová má zahradu v sousedství, i ona má obavu, že se jednoho dne stará šachta otevře.

Horní Jiřetín chce proto požádat o peníze na geologický průzkum. Lidé se totiž bojí, že příště nemusí jít jen o zahrádku, která se propadne. Ale třeba o zahradní domek nebo rodinný dům.

Průzkum má uklidnit obyvatele

„Chceme teď v počátku roku odeslat nějakou žádost o spolufinancování nebo financování nějakého dodatečného průzkumu na ministerstvo životního prostředí,“ vysvětluje místostarosta Horního Jiřetína za Stranu zelených Vladimír Buřt. Nový průzkum má uklidnit hlavně ty obyvatele, kteří mají dům blízko loňských propadů:

„Pokud ty historické zákresy a důlní mapy odpovídají skutečnosti alespoň z podstatné části, tak by k propadům v místech, kde je zástavba, docházet nemělo. Ale samozřejmě, že lidé, kteří žijí v blízkosti těch propadů z loňského roku, nějaké obavy mají,“ konstatuje.

Nový průzkum proto bude zasahovat do širšího okolí od míst, kde se zem loni propadla. Podle vedení Horního Jiřetína se jednalo o jediné dva propady země za poslední desítky let.

O tom, že může jít o varování do budoucna, svědčí havárie rypadla na nedalekém dole ČSA. Obří stroj se tam před dvěma týdny propadl do bývalé důlní šachty.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme