Prezident Zeman bude v Soči osobně fandit Sáblíkové, sejde se i s ruským prezidentem Putinem

Sportovní, společenský i politický. Takový je program prezidenta Miloše Zemana v dějišti zimních olympijských her v Soči, kde bude od čtvrtka do neděle. Jediným sportem, na který prezident zatím určitě vyrazí, je závod Martiny Sáblíkové v rychlobruslení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Prezident bude v dějišti olympijských her od čtvrtka.

„Ve čtvrtek po příletu do Soči se pan prezident zúčastní večeře s českými olympioniky i s olympioniky bývalými,“ popsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„V pátek se koná recepce pro hlavy národních delegací, kterou pořádá ruský prezident Vladimir Putin, následuje účast na zahajovacím ceremoniálu zimních olympijských her,“ doplnil mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programu českého prezidenta Miloše Zemana v Soči mluvila redaktorka Věra Masopustová

O víkendu bude mít Zeman další společenské povinnosti, čas si najde i na sport.

„V sobotu se pan prezident s manželkou Ivanou Zemanovou zúčastní otevření Českého domu. V neděli navštíví olympijskou vesnici, kde se setká s českými olympioniky,“ dodal Ovčáček.

Jediným českým sportovcem, který bude jistě závodit před očima prezidenta Zemana, je rychlobruslařka Martina Sáblíková. Zemanovu účast na jiných závodech prezidentská kancelář potvrzenou nemá.

Program českého prezidenta v Soči
- čtvrtek: večeře s českými olympioniky
- pátek: recepce u prezidenta Vladimira Putina + slavnostní zahájení Soči 2014
- sobota: otevření Českého domu s manželkou Ivanou
- neděle: návštěva olympijské vesničky + závody rychlobruslařky Martiny Sáblíkové

Zemanova příslušnost k české olympijské výpravě bude patrná na první pohled. Od České olympijského výboru dostal on i jeho manželka oficiální výbavu.

„Kompletní sada zahrnuje například bundu, boty, čepici. Prvků je mnohem více, je to to samé, co dostali k dispozici čeští olympionici,“ popsal mluvčí Ovčáček.

Zda se prezident kromě oficiální večeře setká s nějakými dalšími státníky, zatím není jasné.

Nejvýznamnější světoví politici ale do dějiště olympijských her stejně nepřijedou. Svou neúčast oznámili prezidenti Německa Joachim Gauck nebo Francie François Hollande. Ani jeden důvody své neúčasti neupřesnil, u obou se ale spekuluje, že motivem je nesouhlas s porušováním lidských práv v Rusku.

V Soči nebude ani prezident Spojených států Barack Obama. Ten řekl, že olympijské hry v Soči USA bojkotovat nebudou.

Rozhlasový tým - olympiáda 2014 | Foto: Tomáš Novák

Do Ruska ale přesto vyšlou jasný politický vzkaz. V amerických delegacích budou totiž dvě sportovkyně, které se otevřeně hlásí ke své homosexualitě.

Podle Zemana je lepší než případný bojkot kritický názor vyjádřený osobně na místě.

„Já mohu na případné tiskové konferenci klidně říci, že s tímto vystupováním, ač sám heterosexuál, nesouhlasím, protože si myslím, že sexuální orientaci je soukromou věcí každého z nás a že by se vůbec neměla plést do politiky,“ řekl prezident před dvěma měsíci Českému rozhlasu.

Zimní olympijské hry Soči 2014 | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme