Do Česka míří vítr rychlosti orkánu, hrozí také náledí

V Česku budou až do úterního odpoledne namrzat silnice i chodníky a foukat bude silný vítr. V horách severu a východě republiky a Českomoravské vrchovině může dosahovat až rychlosti orkánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorologové očekávají v neděli extrémně silný vítr

Meteorologové očekávají v neděli extrémně silný vítr | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí v celých Čechách, pro kraj Vysočina a Jihomoravský a znojemský, břeclavský a blanenský okres,“ říká Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu.

Před silnou námrazou varují meteorologové v pěti krajích v Česku. Pozor by si měli dát lidé zejména v severozápadních a východních Čechách.

Silný vítr o rychlosti až 125 kilometrů v hodině bude foukat na severu a východě republiky včetně Českomoravské vrchoviny.

Itálie pod vodou, Rakousko pod sněhem. Rozmary počasí už trápí několik evropských zemí

Číst článek

Rozmary počasí dělají problémy i jinde v Evropě. Silné deště, povodně i sněhová kalamita komplikují život hned v několika evropských státech.

Rakousko, Švýcarsko a Slovinsko zasáhly extrémními přívaly sněhu. Španělské a francouzské pobřeží zase zalila přílivová vlna z Atlantiku. Velká voda sužuje i část Velké Británie nebo Itálie, kde šest regionů vyhlásilo o víkendu povodňovou pohotovost.

Do pomoci se v zahraničí zapojili i Češi. Kvůli sněžení, mrznoucím dešťům a záplavám zůstávají ve Slovinsku desítky tisíc lidí bez proudu. Na pomoc jim včera večer vyjela i skupina ostravských hasičů s nouzovým zdrojem elektřiny.

Severní pobřeží Španělska zasáhly až osmimetrové vlny | Foto: Reuters

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme