V Žichlicích opraví nebezpečnou křižovatku, která ohrožuje místní školáky

V Žichlicích na severním Plzeňsku se letos začne opravovat nepřehledná křižovatka. Ohrožuje místní školáky i rodiče s malými dětmi, kteří míří do mateřské školy či na nové hřiště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidiči si stěžují na křižovatku v Heleníně u Jihlavy

Řidiči si stěžují na křižovatku v Heleníně u Jihlavy | Foto: Lucie Maxová

„Tady je prostor, kudy mají jezdit auta a kudy mají chodit chodci zcela nevymezen, takže je to hodně nebezpečné a nepřehledné,“ ukazuje starosta Pavel Telín z Hromnice, pod kterou nebezpečný úsek spadá. Stejně jako on vnímá situaci i ředitelka žichlické základní a mateřské školy Pavla Schneiderová.

„Před třemi lety byla postavena mateřská škola, tak se tady rapidně zvýšil provoz. Nejsou tady chodníky, komunikace nebyla přebudována, děti sem přicházejí od hlavní silnice z autobusových zastávek a je to pro ně nebezpečné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci nebezpečné křižovatky natáčela Martina Klímová

Teď by se ale situace měla změnit. Obec totiž dostala pětimilionovou evropskou dotaci z ROPu Jihozápad a začne křižovatku předělávat.

„Budou tady tři zpomalovací prahy, u školy budou navazovat parkovací místa, oddělená od vozovky a ohraničená obrubníky. Kolem nich povedou chodníky, které dovedou chodce ke zpomalovacím prahům. Od nich až ke škole bude celá oblast obytnou zónou, kde bude maximální povolená rychlost 20 kilometrů v hodině,“ popisuje starosta Telín.

Proměny se podle něj dočká i přilehlé okolí rekonstruované křižovatky, především prostor před místním obchodem. Vše by mohlo být hotovo do října letošního roku.

„Stráň bude osázena různými keři. Uprostřed byla stará studna, kterou dokončujeme, bude zpřístupněna a bude do ní vidět. Prostor navíc bude zastřešen a bude sloužit jako přístřešek zastávky autobusu.“

Dopravní zklidnění místní komunikace u základní školy v Žichlicích vítá i její ředitelka Pavla Schneiderová.

„Na vylepšení se moc těšíme, zejména z hlediska bezpečnosti našich žáků a také z hlediska vizuálního. Těšíme se, že ulice prokoukne a bude hezčí. Hlavním přínosem budou chodníky,“ věří ředitelka Pavla Schneiderová.


View Larger Map

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme