Ostravské slůně je v ohrožení, zatím se nenapilo mateřského mléka

V ostravské zoologické zahradě mají strach o narozené slůně. Nepodařilo se mu zatím napít se mateřského mléka. Hrozí, že mládě slona indického by tak mohlo zemřít hlady. Podle chovatelů je situace vážná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloní mládě

Sloní mládě | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

„Od doby, kdy se mládě narodilo, uplynulo mnoho hodin. A ideální je, aby se napilo do 24 hodin, což bohužel nenastalo,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Mládě, které je vysoké necelé metr, na struky dosáhne, matka se o něj stará. Proč se tedy zatím nenapilo?

„Problém je, že se neumí na struk přisát, aby mohlo sát mateřské mléko. Kolegové se rozhodli zkusit ho takzvaně rozkrmit náhražkou mateřského mléka,“ popisuje Kalousková a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O sloním mláděti mluvila na Radiožurnálu mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková

„Zkušenosti některých zahraničních kolegů, kteří byli v podobné situaci, jsou třeba takové, že mládě několik dní krmili náhražkou a ono se pak zase chytlo u mámy.“

Ostravský chovatelům se to ale zatím nedaří. Matka slůněte je totiž chována v takzvaném chráněném kontaktu a ošetřovatelé přímo k ní nevstupují, vše se děje přes bezpečnostní bariéru.

„Matka mládě brání i před ošetřovateli a paradoxně se chová jinak oproti prvnímu porodu, který byl prvnímu porodu před třemi lety. Úplné oddělení je nežádoucí, protože bychom zpřetrhali vazbu mezi matkou a mládětem. Matka by neměla šanci se dál učit být správnou matkou,“ vysvětluje mluvčí.

Kdyby chovatelé mládě oddělili, hrozí také riziko, že by ho matka už později nemusela přijmout zpátky.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme