Berlínské vědecké centrum už roky stojí za úspěchy německých sportovců

Dál, výš, rychleji - to je dnes motto olympijských her. Jsou odvětví, kde ani největší talent a tréninkové úsilí nestačí. V některých sportech se za medailemi skrývá práce celých vědeckých a technologických týmů. Jako například německého Institutu pro výzkum a vývoj sportovních přístrojů v Berlíně, který dlouhé roky vyvíjí náčiní pro německé sportovce. Výsledkem je 141 zlatých olympijských medailí, 461 ze světových šampionátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínské vědecké centrum. Olympijský skif pro OH v Rio de Janeiru je už vyveden v německých národních barvách

Berlínské vědecké centrum. Olympijský skif pro OH v Rio de Janeiru je už vyveden v německých národních barvách | Foto: Klára Stejskalová

V jedné z dílen vznikají zázraky sportovní techniky. Projektant bobů Michael Nitsch popisuje precizní frézy, vodní vysokotlaký nůž na řezání oceli.

„Za poslední dvě olympiády od nás ostatní hodně novinek převzali, což je také ocenění naší práce,“ je přesvědčen Nitsch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O berlínském vědeckém centru natáčela tamní zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Podle něj špionáž určitě trochu funguje. „Ale cestou k úspěchu je být tak rychlý, aby to konkurence nestíhala,“ říká.

V konstrukční kanceláři se právě rodí nové modely - vylepšení sportovního bobu.

"To nejpodstatnější je domácí prostředí pro pilota, aby se cítil pohodlně, když naskakuje do bobu," říká jeden z inženýrů a ukazuje na počítači, co vše při konstrukci bobu hraje roli.

"Z inženýrského hlediska je to aerodynamika, klouzání vzduchu a lehčený materiál. I tak tento čtyřbob váží 210 kilo,“ popisuje.

V bobech jsou Němci výborní, je to jejich parádní disciplína. „Je to kombinace více věcí - startu, řidičských schopností a techniky. Když to vše perfektně do sebe zapadne, přicházejí dobré výsledky,“ je přesvědčen.

Berlínské vědecké centrum. Trup bobu připomíná tělo obrovského žraloka. Dohromady s noži a kovovými součástkami váží přes dva metráky | Foto: Klára Stejskalová

Otázka ale je, jak to dopadne v Soči. Soupeři také nelenili. Američané jezdí na BMW, Italové na Ferrari a Angličanům vyrábí boby McLaren.

Šéf renomovaného institutu Harald Schaale pamatuje ještě éru NDR: „NDR chtěla vždy ukázat, že je stejně dobrá nebo ještě lepší než Západní Německo, takže tomu podřídila všechno.“

Berlínské vědecké centrum. Nejrychlejší boby vznikají v počítačích sportovního institutu FES v Berlíně. Stěny projekční kanceláře pokrývají fotky vítězných posádek z MS i OH | Foto: Klára Stejskalová

V Institutu na okraji Berlína se dnes vyrábějí přístroje pro 13 sportovních odvětví. Vedle bobů i kajaky, skify, saně, vázání pro skokany na lyžích i brusle. V další místnosti se právě rodí brusle pro soupeřky Martiny Sáblíkové.

Výroba náčiní se odvíjí od výšky, váhy sportovců, i podmínek jednotlivých sportovišť. Nová sportoviště v Soči byla pro místní techniky velkou neznámou.

„Většinou je to tak, že kolegové jsou přímo na místě, zkoušejí nové funkce, pak se to tu rozebírá, a když vidíme, že to funguje, máme radost,“ dodává inženýr.

Berlínské vědecké centrum. Trup rychlostního kajaku | Foto: Klára Stejskalová

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme