Most rozšířil počet lokalit, v nichž je zakázáno pít alkohol na veřejnosti

Stávajících 13 míst, kde se v Mostě nesmí pít alkohol na veřejnosti, zastupitelé koncem ledna rozšířili o další místa. Důvodem jsou stížnosti obyvatel i zkušenosti strážníků. Vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti si chválí například v Lounech nebo Litvínově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípitek (ilustrační foto)

Přípitek (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Opravdu není hezké, když jdete do obchodu a stojí tam chlapi s flaškou u pusu. Největší problém je u večerek, není to nic hezkého,“ stěžuje si paní Marie z Mostu, která bydlí nedaleko vlakového nádraží.

Vlastní zkušenost s tím, že by ji popíjející muži obtěžovali, ale na rozdíl od paní Heleny nemá. „Stávalo se mi to docela dost často v parku u stadionu. Tam hodně fetovali a pili alkohol,“ vypráví.

Obě ženy proto rozšíření zákazu pití alkoholu na veřejnosti vítají. Od roku 2011 je zakázáno pít alkohol například v centru města a dalších třinácti lokalitách. Od února zastupitelé zakázali pít alkohol na dalších místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření zákazu pití alkoholu na veřejnosti v Mostě informoval reportér Jan Beneš

„Upravili jsme tam asi devět lokalit, jedna z nich je například u ulice Fibicha, mezi zdravotnickým zařízením a parkovištěm, další někde u nádraží. Upravovali jsme je na základě podnětů od Městské policie, Živnostenského úřadu a občanů,“ vysvětluje náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková ze sdružení Mostečané Mostu.

Právě Městská policie v Mostě má s podněty od občanů, kteří upozorňují na porušení vyhlášky nebo výtržnosti opilců, bohaté zkušenosti.

„Na Městskou policii na linku 156 volají občané a upozorňují na tyto osoby, které požívají alkoholické nápoje. Strážníci potom ty události řeší,“ popisuje mluvčí mosteckých strážníků Ilona Kozlová.

Za porušení zákazu hrozí pokuta

A jaké postihy čekají na ty, kteří pijí na ulici pivo, víno nebo tvrdý alkohol? „Pokud zjistíme porušení této obecně závazné vyhlášky, strážníci tyto osoby ztotožní, provedou nezbytné úkony, osoby vykáží a popřípadě učiní blokové řízení do výše tisíc korun,“ informuje Kozlová.

Vyhláška o zákazu pití alkoholu platí také například v Lounech, kde vznikla po stížnostech občanů.

„Vyhláška o zákazu pití alkoholu byla vytvořena s ohledem na to, aby alkohol se nepil v centru města, v blízkosti základních škol a v oblasti, kde máme ubytovny. Stěžují si tam obyvatelé i podnikatelé,“ říká starosta Loun za Unii pro sport a zdraví Radovan Šabata.

V Litvínově se nesmí popíjet alkoholické nápoje u zdravotnických a školských zařízení do vzdálenosti sto metrů od nich, dále u dětských hřišť a zastávek Městské hromadné dopravy.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme