Za půlroční snažení doma a ve škole dostávají děti z domova v Krásné Lípě výplatu

Vyvarovat se půl roku průšvihů, pomáhat doma nebo mít dobré známky. Za tuhle dřinu dostávají děti z dětského domova v Krásné Lípě na Děčínsku zaslouženou výplatu. Na tento den se někteří těší dokonce víc než na Vánoce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský domov v Kladně

Dětský domov v Kladně | Foto: Jana Káninská

Mobil nebo herní konzole patří mezi věci, o kterých si děti z dětských domovů mohou nechat většinou jen zdát. Aby si mohly některé dražší sny splnit, chodí děti z domova v Krásné Lípě na Děčínsku o prázdninách na brigády a šetří kapesné.

Několik let jim pomáhá také organizace Srdce na dlani. Peníze ale rozhodně nedostávají zadarmo - musí se půl roku snažit doma, na kroužcích i ve škole nebo si třeba dokázat založit bankovní účet. Včera je za půlroční snažení čekala zasloužená výplata.

Přehrát

00:00 / 00:00

V dětském domově v Krásné Lípě natáčela redaktorka Iva Zítková

„Tohle je lepší než Vánoce,“ říká jedna z dívek a sleduje, jak si vedla v takzvaném ‚motiváku‘.

Dlouhé měsíce sbírají body. Hotovost jim dělá velkou radost hlavně proto, že si mohou ušetřit třeba na mobil, který je mezi jejich spolužáky ve škole běžnou záležitostí.

„Jestli si to někdo chce utratit za nějakou kšiltovku na hlavu, tak pro nás je to v pořádku. Hlavně, že si koupí něco, co se jim líbí. Chceme ale, aby peníze využili pro sebe,“ říká Tereza Stopková z nadačního fondu Srdce na dlani, která zná všechny děti jménem.

Získat mohou také stipendium

Ti nejlepší mohou získat až 1200 korun. Do ruky ale dostávají jen dvě stovky a na zbytek peněz mají žlutý šek. Dříve totiž řada dětí o peníze přišla, když je navštívili rodiče a hlavní princip - naučit děti hospodařit s vlastními penězi - se tak nekonal. Děti, kterým už bylo 15 let, budou mít teď šanci získat i takzvané stipendium.

„Pokud budete chtít stipendium za únor, tak pošlete Kláře e-mail, který bude mít nějaké náležitosti,“ vysvětluje netrpělivým dětem Petr Šusta, co musí pro měsíční kapesné udělat.

Herní konzole | Foto: Xbox.com

Oficiální e-mailová korespondence by jim měla jednou pomoci třeba při styku s úřady. Druhou podmínkou stipendia je to, že si děti sami zařídí studentský bankovní účet, kam budou peníze dostávat. Pak už ale pedagogicko-psychologický pracovník definitivně ztrácí své posluchače. Začínají se totiž rozdávat peníze i dárky.

Největší radost udělala dětem herní konzole Xbox, kromě hotovosti je ale potěšilo i oblečení a hračky. Dopracovat se k dobrým výsledkům není podle Pepína, Fandy a dalších kluků žádná legrace.

„Musíme si dávat pozor na školu, jinak pak dostaneme míň bodů. Je to vojna,“ konstatuje Fanda. A do výplaty je zase daleko.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme