Pět bývalých magistrátních úředníků stane před soudem kvůli kauze Opencard

U Městského soudu v Praze pokračuje hlavní líčení v případu Opencard. Státní zástupkyně Dagmar Máchová by měla přednést závěrečnou řeč. V případu viní celkem pět úředníků, kteří v roce 2007 měli pro Prahu uzavřít nevýhodnou smlouvu s firmou Haguess. Městu tím údajně způsobili škodu v řádech desítek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Zdroj: ČTK

„Viníme je v podstatě za to, že jednak porušili zákon o veřejných zakázkách, z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ shrnula obvinění Dagmar Máchová.

Podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství čelí i pražský exprimátor Bohuslav Svoboda, kterého k trestnímu stíhání vydala minulou středu Poslanecká sněmovna. Sám hlasoval pro své vydání, aby mohl před soudem obhájit svoji nevinu.

„Jsem přesvědčen, že žaloba je naprosto nesmyslná, že je na politické zadání,“ zdůraznil Bohuslav Svoboda.

V reakci na vydání exprimátora Svobody k trestnímu stíhání rezignoval na svůj post místopředsedy imunitního výboru Stanislav Polčák a zároveň vyzval koalici, aby předložila návrh na zrušení poslanecké imunity. Ta podle něj vydáním Svobody ztratila smysl.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Marína Dvořáková, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme