Detektoráři kovů vykrádají a ničí naleziště, stěžují si archeologové

Z archeologických nalezišť mizí staré kovové předměty. Protizákonně je vykopávají detektořáři - jde například o mince, zbraně, šipky nebo nábojnice. Některé z nich pak končí v soukromých sbírkách, jiné třeba v zahraničí. Nenávratně tak mizí historické předměty a spolu s nimi informace o naší minulosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detektor kovů

Detektor kovů | Foto: Tamara Kocourková

„Když to takto pípá, tak to znamená, že je tam nějaký kovový předmět. Je železný, protože vydává takové nízké, bručivé až chrčivé tóny. Vypadá to na zlomek železného hřebu,“ říká detektorář František.

Spolupracuje s archeology a pomáhal jim hledat zlaté keltské mince na Rychnovsku. Místo odborníci tají. A mnohá další také. Podle Jiřího Militkého z Archeologického ústavu Akademie věd totiž hrozí nekontrolovatelné nájezdy hledačů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S detektoráři a archeology natáčela Kristýna Štanderová

„Lokalitu to samozřejmě likviduje. Kovové nálezy jsou nesmírně důležité pro pochopení dálkových kontaktů, sociální stratifikace jednotlivých osad mezi sebou, a když artefakty nekontrolovatelně mizí, nikdy to už nejde rekonstruovat zpět,“ vysvětluje.

Takový případ se stal nedávno na Rychnovsku na nejmenovaném hradě. Podle archeoložky Martiny Bekové z Muzea a galerie Orlických hor se jedná o první doložené hradní potrubí z doby husitských válek. Po dřevěném rozvodu zbyly jen kovové spojky.

„Samotný průběh po hradě už je dávno pryč. Je bohužel definitivně zničen nelegálními výkopci, kteří hledali něco, co je pro ně zajímavé, a spojky jim samozřejmě zajímavé nepřišly, tak je kompletně vyházeli.“

Kvůli tomu nemohli archeologové zmapovat trasu celého vodovodu, ale jen jeho část. Podobné zkušenosti mají také na Náchodsku, a to z mnoha míst.

„Když jsme prováděli výzkum keltského sídliště u Říkova na bojiště z války 1866, udivila nás tam absence téměř jakýchkoli kovů. Někdo je před námi už vytahal. Většina hradů v okolí je poničena, třeba Vlčinec, Skály, Adršpach - všude jsou stopy, že tam někdo byl, něco tam nacházel a vydloubával z archeologických situací kovové předměty,“ popisuje Jan Tůma z Muzea v Náchodě.

Mnozí detektoráři tak obohacují své sbírky, které jsou ale bez nálezových situací bezcenné. Jiní své nálezy prodávají v Česku i v zahraničí. Jsou ale také detektoráři-výzkumníci, kteří - stejně jako pan František - s odborníky spolupracují. Sami archeologové říkají, že spoustu nalezišť objevili právě oni.

Kristýna Štanderová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme